nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Bouw Fietsparkeergarage Prins Hendrikplantsoen van start <

datum

11.09.2018

ga naar project:

Onder het Open Havenfront voor Amsterdam Centraal Station, naast het Prins Hendrikplantsoen dat tot juli 2018 dienst deed als busstation, komt de grootste fietsparkeergarage van Amsterdam, met circa 7.000 plaatsen. Het winnende ontwerp van wUrck en Max Bögl werd gemaakt in opdracht van de gemeente Amsterdam. De stalling zal worden beheerd door de NS en ProRail.

De fietsparkeergarage maakt onderdeel uit van het overkoepelende project de Entree. Dit behelst de gezamenlijke plannen van de Nederlandse Spoorwegen, ProRail, Stadsregio Amsterdam en de gemeente om de bereikbaarheid van het stationsgebied te verbeteren.

De stalling ligt ruim negen meter onder maaiveldniveau. Om dit hoogteverschil te overbruggen is een monumentale entree ontworpen met een hoogwaardige materialisering. De stallingsruimte zelf is een gladde, witte wereld. Een brede colonnade, met aan weerszijden gangpaden met fietsenrekken, leidt de gebruiker binnendoor naar het station en de metro.

Bijzonder aan de stalling is de locatie onder het water. Water is dan ook tot identiteitsdrager van de stalling gemaakt, onder andere door de toepassing van druppelvormige kolommen en bijzondere vensters die uitzicht lijken te geven op de onderwaterwereld.