nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Boulevard Zuid < >

project

Boulevard Zuid

plaats

Eindhoven

opdrachtgever

  • William Properties
  • ASR Vastgoed

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Oriol Casas Cancer
  • Svet Gavrilov
  • Danli Sheng

ontwerp

2006 - 2011

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Boulevard Zuid is de weidse benaming voor de enigszins sleetse naoorlogse winkelstrip langs de Heezerweg, die van oudsher fungeert als het wijkwinkelcentrum van het Eindhovense stadsdeel Stratum. Verandering van het winkelpatroon, toename van het autobezit en de tendens tot schaalvergroting van winkelcentra maken een ingreep noodzakelijk om de levensvatbaarheid van het wijkwinkelcentrum op langere termijn te waarborgen.

De stedenbouwkundig opzet van het vernieuwde centrum speelt in op de karakteristieke waaier structuur van de uit de jaren vijftig stammende wijk de Nieuwe Erven.  Er ontstaat een langgerekt stadsblok met een subtiel vernieuwd gezicht aan de Heezerweg en een compleet nieuwe winkelwand aan het Kamperfoelieplein, dat een nieuwe stedelijk ruimte vormt in de wijk en tevens in de benodigde parkeercapaciteit voor het centrum voorziet. Met deze opzet wordt maximaal nieuw winkeloppervlak toegevoegd binnen het bestaande stedelijke weefsel. De huidige winkelstrip wordt versterkt en wordt onderdeel van een continue ‘winkel-acht’, kortgesloten door een poort en een passage, die op precieze wijze de koppeling vormgeven. tussen bestaand en nieuw winkelareaal. Een doorlopende plintzone (luifel, puien en loopzone) integreert het geheel en biedt een samenhangend  kader waarbinnen de individuele expressie van de diverse winkels tot zijn recht kan komen.

Boven de nieuwe winkels ontstaat ruimte voor het realiseren van een zestigtal woningen rond een opgetilde gemeenschappelijke hof dat tevens als collectieve parkeervoorziening voor de woningen functioneert. De woningen geven vorm en levendigheid aan de nieuwe stedelijke wanden van het (winkel)blok en zoeken in maat, schaal en detaillering aansluiting bij de eenvoudige karakteristiek van de bestaande wijk.

Een bescheiden nieuw stedenbouwkundig accent aan de kruising met de Korianderstraat vormt het gezicht van het vernieuwde centrum aan de stedelijke as van de Heezerweg en verzorgt zijn verankering in het Eindhovense stadslandschap.

gerelateerde projecten

Meerrijk Blok A

Eindhoven

Kop van het Ruim

Dronten