Park Zandweerd, Deventer

opdrachtgever

  • ING Vastgoed

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Paul Kersten
  • Danli Sheng
  • Jakob Grambow
  • Sjoerd van der Linden

ontwerp

2008

in samenwerking met

  • Mecanoo

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De stad Deventer heeft een rijke historie en een sterke relatie met het prachtige rivierenlandschap. De locatie van Park Zandweerd ligt op het snijvlak van de stad en het rivierenlandschap met de IJssel. De landschappelijke kwaliteiten van het gebied maar ook de schaatshistorie van de IJsselbaan met de successen van Ard Schenk en Kees Verkerk vormen een belangrijke inspiratiebron voor ons plan. We hebben de karakteristieke locatiekenmerken vertaald naar een parklandschap met drie verschillende karakters of woonmilieus: de IJsbaan, het Carré en de Watervilla’s. De IJsbaan is geïnspireerd op de oude IJsselbaan, waarvan de contouren nog zichtbaar zijn in het landschap en haar ligging aan de oever van de IJssel. Het Carré sluit wat karakter betreft aan op de omliggende woonwijk. Voor de Watervilla’s vormt de oude meander van de IJssel het uitgangspunt voor het ontwerp.

Op de IJsbaan schaatsen Ard & Keessie net als in hun gloriejaren in de jaren zestig. De twee torens vormen samen het nieuwe icoon van Deventer. Ard & Keessie zijn in competitie met elkaar, terwijl ze hun rondjes rijden op de ijsbaan.

Ons ontwerp voor Park Zandweerd is ism Mecanoo gemaakt in opdracht van ING vastgoed binnen een ontwikkelaarscompetitie. Meerdere jureringen hebben tot op heden nog steeds geen “winnend” plan opgeleverd dat ook gerealiseerd zal gaan worden. Voor “Ard & Keessie” was er unaniem veel lof en bewondering vanuit Deventer, maar door de verschillende “vakjuries” werd het plan zeer uiteenlopend beoordeeld. Erg begrijpelijk, want wanneer je vraagt om een spraakmakend “icoon”, dan krijg je er ook eentje, inclusief de hier mee geboden ruimte voor discussie die een icoon uiteindelijk pas echt tot icoon maakt. Het is de vraag echter of de gemeente Deventer de ambities nog wel wil waarmaken en uiteindelijk niet kiest voor een minder spraakmakend ontwerp.