De cirkel is rond!

datum

06.07.2021

ga naar project:

In 2018 won wUrck, samen met Reimert Bouw en Infrastructuur en Arup, de tender voor het ontwerp en realisatie van de fiets- en voetgangersbrug over de Waterlandseweg en de Hoge Vaart in Almere.

Drie jaar later, tussen 2 en 8 juli a.s. vindt in Almere de spectaculaire operatie plaats van het inhijsen van de zes verschillende brugonderdelen van deze bijzondere langzaamverkeersbrug: de Cirkelbrug.

De 250 meter lange Cortenstalen brug, gebouwd door Van der Zalm, is gelegen ter hoogte van de Groene Kathedraal en ontworpen als een zwevend en sculpturaal element dat zorgvuldig in zijn omgeving is ingepast. Aan de zuidzijde sluit de brug aan op de rechtlijnigheid van het polderlandschap, aan de noordzijde schrijft de brug zich met ronde vormen het bosgebied in.
De brug is voorzien van twee uitstulpende uitzichtpunten die de relatie met haar omgeving verbijzonderen. Aan één kant kan men uitkijken in de richting van het monument voor de Founding Fathers, aan de andere kant krijgt men vanaf een brede houten zitbank een nieuw perspectief op de Groene Kathedraal.

Terwijl het wat transparantere noordelijke deel van de brug elegant boven het water zweeft, benadrukt het opgetilde zuidelijke deel boven de rijbaan de poortfunctie van de brug. De randligger van de brug wordt hier voorzien van een verwelkomende tekst die de stad Almere aankondigt.

Als sluitstuk zal de plaatsing van een spectaculaire wenteltrap de brug vervolmaken.