Jakob Grambow

naam

Jakob Grambow

functie

partner / stedenbouwkundige

curriculum vitae

e-mail

WURCK STELT NIEUWE PARTNER VOOR: JAKOB GRAMBOW

Voor het eerst in de geschiedenis van wUrck treden er nieuwe partners toe tot de dagelijkse leiding van het bureau. Naast oprichters Ernst van Rijn, Paul Kersten, Oriol Casas Cancer en Gijs Wolfs zijn vanaf heden Jakob Grambow en Remco Bangma medeverantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen wUrck. Als man van nagenoeg het eerste uur, was het partnerschap voor Jakob een logische stap. De stedenbouwkundige startte tien maanden na de oprichting bij wUrck, inmiddels 17 jaar geleden.

Jakob Grambow (1978) komt uit Dresden, Duitsland. Daar heeft hij ook zijn opleiding voltooid. Hij kijkt met een lach terug op zijn beginperiode bij wUrck. “Ik kwam toen echt pas net kijken. Ik had wel stage gelopen en een aantal excursies en workshops gevolgd in Nederland, maar bij wUrck begon mijn eerste echte baan. In die tijd was Nederland heel vooruitstrevend op het gebied van ruimtelijk ontwerp en design thinking. Ook was de sfeer bij Nederlandse bureaus anders dan in Duitsland. Minder hiërarchie en opener. Dat droeg bij aan de beslissing om een leven in Nederland te starten.”

Sterk raamwerk
Inmiddels heeft Jakob aan veel projecten mogen meewerken. Hoewel hij op alles trots is - of het nu wel of niet gerealiseerd is - springen de grote woningbouwlocaties er voor hem uit. De meeste projecten kennen een lange doorlooptijd, zoals Kerckebosch in Zeist, Buitenstad in Zaltbommel of Koolhoven in Tilburg. Jakob: “Als stedenbouwkundige is het dan zaak om gedurende dat traject in te spelen op trends en nieuwe technieken. Dat kan ook, mits je een sterk ruimtelijk-landschappelijk raamwerk hebt neergezet. Dan kun je met de precieze invulling flexibel omgaan. Hier streefde ik al naar tijdens mijn afstudeerproject over een gebiedstransformatie voor de Schieoevers in Delft. Het is een kenmerk dat in veel van mijn plannen terugkeert.”

Genius loci
Nieuwsgierig kijkt Jakob naar diverse opgaves op alle schaalniveaus. “Ik ben ervan overtuigd dat iedere plek een eigen, innovatieve benadering verdient. Inmiddels hebben zowel Remco als ik veel ervaring en daar profiteren we van. We vinden het wiel niet telkens opnieuw uit, maar we vervallen ook niet in herhaling. Wat ergens goed werkt, kan elders helemaal niet uit de verf komen. Ik denk bijvoorbeeld aan zaken als waterhuishouding, culturele eigenheid of opdrachtgeverschap. Die zijn vanzelfsprekend locatie-specifiek en leiden dus ook tot unieke ruimtelijke concepten.”

Handtekening
“De disciplines architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur vormen geen aparte afdelingen, maar zijn vertegenwoordigd in integrale projectteams. Een manier van werken die ik na 17 jaar nog steeds als heel bijzonder ervaar”, aldus Jakob. “Doordat we open staan voor unieke oplossingen kun je niet naar buiten lopen en precies aanwijzen wat van de tekentafel van wUrck afkomstig is. “Pas bij een nadere beschouwing kun je ontdekken dat een project uit de koker van wUrck komt, omdat je dan de goed doordachte integraliteit van het Gesamtkunstwerk ontdekt. Juist dát is onze handtekening.”

Continuïteit
De nieuwe partners gaan voort op de ingeslagen weg. “Ik voelde me altijd al verantwoordelijk; na 17 jaar is wUrck ook míjn ‘kindje’. Ik ben stedenbouwkundige geworden om mooie dingen te maken. De managementtaken die bij het partnerschap komen kijken wil ik daarom inzetten om het bureau zo goed mogelijk te faciliteren op de inhoud van het werk. Het voelt goed om samen met Remco en de andere partners wUrck een nieuw tijdperk in te leiden.”

Jakob Grambow is getrouwd en vader van een zoon (13) en een dochter (10). Als echt stadsmens woont Jakob met zijn gezin in Rotterdam, op de Kop van Zuid, met uitzicht op de Erasmusbrug en het Noordereiland.

Kerckebosch

Zeist

SPvE Buitenstad

Zaltbommel

Koolhoven

Tilburg

Tromptuinen

Dordrecht