SPvE Buitenstad, Zaltbommel

opdrachtgever

  • Gemeente Zaltbommel
  • Waalbommel bv

planteam

  • Gijs Wolfs
  • Paul Kersten
  • Jakob Grambow
  • Sacha Buck

ontwerp

2011-2013

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Buitenstad in Zaltbommel is een van die weinige locaties in Nederland met zulke unieke kwaliteiten dat hij zich lijkt te gaan onttrekken aan de algehele malaise op de woningmarkt. Dat komt voornamelijk door de markante locatie tussen de Waal en het oude centrum van Zaltbommel, een van de best bewaard gebleven vestingsteden van Nederland. Bovendien ligt de gehele locatie buitendijks.

Waalbommel bv, bestaande uit Volker Wessels Vastgoed en Smit’s Bouwbedrijf, wilden daarom graag aan de slag, maar de gemeente had geen kader voorhanden om plannen aan te toetsen. Aan wUrck is daarom gevraagd een Stedenbouwkundig Programma van Eisen op te stellen. Gezien het belang van de stad voor een zorgvuldige ruimtelijke ontwikkeling hebben we voorgesteld om een meer kwalitatieve omschrijving van de ruimtelijke, functionele en programmatische uitgangspunten te maken; gezamenlijke uitgangspunten voor zowel de gemeente als voor de marktpartijen. Het is immers in ieders belang dat latere plantoetsing niet geschiedt via een ‘afvinklijstje’, maar op basis van een gemeenschappelijk gedragen visie op de toekomst van de stad.

Die toekomst gaat ook bewoners en belanghebbenden aan. Zij hebben op een betrokken wijze gereageerd op drie ontwikkelingsscenario’s die we hen hebben voorgelegd: Vestingstad, Winkelstad en Waterstad. De reacties zijn mede sturend geweest voor het structuurbeeld in het SPvE dat in juni 2013 aan de Raad zal worden voorgelegd.

In de ruimtelijke visie worden vijf deelgebieden onderscheiden: Waterplein, Meijer-werf, Dijklint, Werkhaven en Gamersche Terp. De koppeling tussen de Oude Haven en het Wallenpark krijgt een bij uitstek publiek karakter met een hoge verblijfskwaliteit en hertelt de continuïteit van de vestingstructuur. In de andere richting is deze ruimte ook een scharnierpunt: tussen binnenstad en buitenstad, tussen kernwinkelgebied en sfeervolle retail en horeca langs de haven.

Zowel vanuit de ‘harde randvoorwaarden’als vanuit het ruimtelijk beeld is veel aandacht besteed aan waterveiligheid. Lokale maaiveldverhoging wordt gecombineerd met extra verdiepinghoogtes waardoor een waterveiligpeil in de woning wordt gecombineerd met de introductie van een leeflaag, relatief eenvoudige parkeeroplossingen, flexibiliteit in de programmatische invulling van de begane grond, en ruimtelijk comfort in de woning.

gerelateerde projecten

Buitenstad

Zaltbommel