Natuurinclusief wonen
In de wijk Kerckebosch in Zeist wordt het thema “wonen in de natuur” daadwerkelijk voelbaar gemaakt.
Wonen in de natuur
De wijk Kerckebosch te Zeist ondergaat een grote verandering. De elf grote flats die in het bos lagen worden vervangen en maken plaats voor een volledig nieuwe wijk, opgezet conform het Scheggenmodel. De wijkontwikkelingsmaatschappij WOM Kerckebosch (gemeente Zeist en corporatie De Seyster Veste) maakte samen met de bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit de omgeving een integraal ontwerp. In samenwerking met WOM maakte wUrck de deelinrichtingsplannen voor de gehele wijk. Hieronder vallen onder andere de inrichting van de verschillende scheggen, de ruimtelijke opzet van de hoofdinfrastructuur en overige plangebieden zoals het herbestemmen van natuur tussen de scheggen.
Bij het ontwerpen van de openbare ruimte, maar juist ook bij de overgang tussen openbaar en privé, werd ernaar gestreefd het thema “wonen in de natuur” op elke plek daadwerkelijk voelbaar te maken. Dit geldt niet alleen voor het inpassen van de woningen. Ook langs de hoofdontsluiting, in de woonstraten en de verschillend vormgegeven natuurgebieden worden de specifieke kwaliteiten van deze bijzondere locatie bewaard.
Om het bosrijke karakter van de wijk te behouden is het uitgangspunt zo veel mogelijk bestaande bomen te sparen. Zo slingert de hoofdontsluitingsweg, de Kerckeboschlaan, als het ware door het bos heen. De aanwezige hoogteverschillen worden in het ontwerp opgenomen en versterkt. De tussen de scheggen gelegen bosgebieden worden met het natuur- en recreatiegebied Utrechts Landschap verbonden. Op sommige plekken worden deze bosgebieden verrijkt met open heidevelden.
Samenwerking met bewoners
Het plan is grotendeels integraal tot stand gekomen met de huidige buurtbewoners. De sterk betrokken bewoners die veel van hun wijk en de natuur houden, zullen grotendeels ook de nieuwe bewoners worden van Kerckebosch. Tijdens een aantal inspirerende bewonersavonden, onder leiding van de WOM en wUrck, is de basis voor het inrichtingsplan gelegd.
Energieplein
Een bijzonder element in het plan is het Energieplein, dat zich op de scholencampus bevindt. Met behulp van innovatieve technieken is een Wifi Hotspot gerealiseerd waar op een groene en sociaal duurzame manier stroom wordt opgewekt. Hier kan de jeugd internetten, hun mobiele telefoons opladen en vrienden ontmoeten.