Energieplein Kerckebosch, Zeist

buroblad
PDF

opdrachtgever

 • Gemeente Zeist
 • WOM Kerckebosch

planteam

 • Paul Kersten
 • Jakob Grambow
 • Gijs Wolfs
 • Thijs van der Zouwen
 • Mieke van der Arend
 • Tom Raats

ontwerp

vanaf 2014

oplevering

2016

in samenwerking met

 • plant-e
 • Energy Floors
 • AenF
 • Meander Omnium
 • Christelijk College Zeist
 • WeWatt

fotografie

Jan de Vries en wUrck

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schoolvoorbeeld van energietransitie
Het ontwerp voor het Energieplein is samen met verschillende bedrijven, scholieren en gebruikers gemaakt. Dit heeft geresulteerd in een unieke proeftuin, een slim ontworpen openbare ruimte met een wereldprimeur: de toegepaste technieken leveren een bijdrage aan een duurzame toekomst.

Samen stroom opwekken
De centrale ligging in de wijk en de nabijheid van het Christelijk College Zeist (CCZ) maken het Energieplein, gelegen op de scholencampus, tot dé ontmoetingsplek voor de plaatselijke jeugd. Speciaal voor hen is hier een Wifi Hotspot gerealiseerd waar op een groene en sociaal duurzame manier stroom wordt opgewekt. Hier kunnen zij internetten, hun mobiele telefoons opladen en vrienden ontmoeten.

Bijzonder aan dit ontwerp is dat alle onderdelen specifiek voor deze opgave zijn ontworpen en geproduceerd. Door alles uit te voeren in hout en Cortenstaal zijn de onderdelen verbonden. Op deze manier ontstaat er een eenheid in het ontwerp en wordt het duurzame karakter verbeeld. De stroom voor het Wifi-signaal en het opladen van mobiele telefoons wordt opgewekt met behulp van planten, een innovatief voetbalveld, zonnecellen en trapkracht. In de toekomst kunnen nieuwe technologische ontwikkelingen aan dit systeem worden toegevoegd.

De technologie is onopvallend aanwezig. Het gaat om de ervaring en de vanzelfsprekendheid van het zelf opwekken van stroom, het verhaal en niet om het “hightech beeld”. Onzichtbare hightech, lowtech vormgegeven: een schoolvoorbeeld voor de energietransitie.

In waterbakken (100 m2) staan verschillende planten die 24 uur per dag stroom produceren. Deze innovatieve techniek is ontwikkeld door het bedrijf plant-e. In deze bakken kan worden geëxperimenteerd met verschillende planten en hun energieprestatie. Representatief, voor iedereen zicht- en tastbaar, staat deze groene techniek centraal op het plein. Op Cortenstalen tafels, gedragen door poten van verduurzaamd hout dat in Kerckebosch is gekapt.

Energyfloors, van het gelijknamige bedrijf, zijn tegels die stroom opwekken wanneer mensen hierop bewegen. Het was daarom en logische keuze deze techniek te combineren met het reeds bestaande pannaveldje. Met de hulp van de plaatselijke jeugd is onderzocht waar de energietegels het beste kunnen worden geplaatst om de meeste opbrengst te krijgen. Zij zijn nu ook degenen die de stroom opwekken door samen te voetballen.

De PV-bloem staat als markant symbool, duidelijk zichtbaar langs de hoofdontsluiting. Met een groot rond transparant zonnepaneel draagt ook deze techniek bij aan de bewustwording van duurzaamheid en energie. Een credo dat voor alle ontwikkelingen in Kerckebosch van toepassing is.

De wewattwUrckoutbank wekt door fietsen energie op. In de Cortenstalen behuizing is elektronica en een generator opgenomen die de beweging omzet in stroom. De houten zitting is gemaakt van Basralocus, gezaagd uit gerecyclede meerpalen uit de Rotterdamse haven. De centrale plek is de K-bank, deze is niet alleen de plek om elkaar te ontmoeten, te internetten, te ontspannen of je mobieltje op te laden, ook integreert deze bank alle technische installaties.

gerelateerde projecten

Bospatiovilla’s

Zeist

Kerckebosch

Zeist