nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Scholencampus Kerckebosch < >

project

Scholencampus Kerckebosch

plaats

Zeist

opdrachtgever

  • WOM Kerckebosch

planteam

  • Paul Kersten
  • Jakob Grambow
  • Mieke van der Arend
  • Tom Raats
  • Thijs van der Zouwen
  • Vincent Peters

ontwerp

2014-2016

oplevering

2015-2018

in samenwerking met

  • Lenneke van der Goot
  • SpaceCowboys
  • Sybolt Meindertsma

fotografie

Jakob Grambow en Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het bos als leidraad
Een doorgaande fietsroute is de verbindende ader van de scholencampus. Alle voorzieningen zijn hierop gericht. Daarnaast zorgen de inrichting van de openbare ruimte en de Kerckebosch-typische inrichtingselementen voor een veilige omgeving, passend in het bosrijke landschap.

Een wijk in verandering
De wijk Kerckebosch te Zeist ondergaat een grote verandering. De elf grote flats die in het bos lagen worden vervangen en maken plaats voor een volledig nieuwe wijk, opgezet conform het Scheggenmodel. In samenwerking met wijkontwikkelingsmaatschappij WOM Kerckebosch (gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist) maakte wUrck de inrichtingsplannen voor de gehele wijk. Hieronder vallen onder andere de inrichting van de verschillende scheggen, de ruimtelijke opzet van de hoofdinfrastructuur en overige plangebieden zoals het herbestemmen van natuur tussen de scheggen. Ook maakte wUrck het ontwerp van de inrichting van de scholencampus.

Campus
De campus ligt centraal in de wijk met allerlei voorzieningen, zoals een drietal basisscholen (De Stuifheuvel, Damian, Montessori), twee scholen voor VMBO-onderwijs (Christelijk College Zeist en het Seyster College), BSO Het Kraaiennest en kinderopvang Kind en Co. Ook is er een MFA met zorgwoningen, artsen, apotheek, gymzaal, horeca en een muziekschool. Een doorgaande fietsroute is de verbindende ader van de campus. Alle voorzieningen zijn hierop gericht. De nieuwe structuur van de campus is ontworpen met behoud van de bestaande bomenlaan Hoog Kanje. Deze eeuwenoude laan doorsnijdt de campus en zorgt voor een functionele tweedeling.

Het zuidelijk gedeelte van de campus, waar het Christelijk College Zeist en de MFA ligt, is voor de jeugd. Hier is o.a. ruimte gecreëerd om calasthenics te beoefenen. Voor de sportles van de school zijn een voet- en basketbalveld, een hardloopparcours en een verspringbak aangelegd. De laatste is door de omwonenden ook te gebruiken als jeu-de-boulesbaan. Het energieplein met WiFi-hotspot bevindt zich hier ook. wUrck heeft dit energieopwekkende plein samen met verschillende innovatieve bedrijven en scholieren specifiek voor deze opgave ontworpen en geproduceerd. De stroom voor het wifi-signaal en het opladen van mobiele telefoons wordt opgewekt met behulp van planten, een voetbalveld met energietegels, trapkracht (de energiefietsen waarmee men door te fietsen energie kan produceren) en zonnecellen: zo is het project een schoolvoorbeeld voor de energietransitie. Alle technische installaties worden geïntegreerd in de ‘K-bank’, een houten zitmeubel waar men elkaar kan ontmoeten, maar ook kan internetten en mobiele telefoons kan opladen.

De noordelijke campus is opgezet voor de kleintjes. Hier bevinden zich de basisscholen en de opvang. De bosrijke omgeving vormt de leidraad in het ontwerp. Bestaande landschappelijke elementen zijn behouden, zoals stuifheuvels en dennenbomen. De speeltoestellen (ontworpen door Sybolt Meindertsma) hebben een natuurlijke uitstraling gekregen. In afwachting van de realisatie van de Scholencampus stonden ze eerst enige tijd elders in de wijk.

Boomstammen bakenen de campus af en daardoor zijn er nauwelijks hekwerken nodig. Wel is er aandacht voor een duidelijke markering van de verschillende domeinen van de diverse gebruikers.

Kunst op de campus
Op en rond de campus zijn elf totempalen geplaatst, ontworpen door het kunstenaarsduo SpaceCowboys. Met een hoogte van bijna 5 meter fungeren de totems van hergebruikt hout als wegwijzers in de wijk en markeren ze de entrees van een aantal scholen en organisaties. Samen vormen ze een route door de wijk. De heldergekleurde bosdieren bovenop de palen nodigen uit om goed om je heen te kijken naar alles wat er leeft in het bos. Daarnaast komen er op de campus twee GoBo-lichtprojecties van Lenneke van der Goot, die ook verantwoordelijk was voor de vijf GoBo-projecties aan de Kerckeboschlaan.

gerelateerde projecten

ReflectionZeist

Zeist

Kerckebosch

Zeist

CS Vincent van Gogh

Assen