nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

CS Vincent van Gogh < >

project

CS Vincent van Gogh

plaats

Assen

opdrachtgever

  • CS Vincent van Gogh

planteam

  • Paul Kersten
  • Siske van Hoof
  • Gosia Skulimowska

ontwerp

2011

in samenwerking met

  • 19 het Atelier

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Selectief slopen
In het ontwerp van de buitenruimte voor de SG Vincent van Gogh in Assen is gezocht naar interactie tussen de historie en identiteit van de oude school en de nieuwbouw. De oplossing is gevonden in het hergebruik van materialen en constructiedelen van het oude hoofdgebouw dat gesloopt moest worden: ‘De tuin der herinnering’.

Ontspanning en inspanning
De Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh beschikt in Assen over twee locaties, locatie Salland en locatie Lariks. De locatie Lariks biedt onderdak aan het HAVO / VWO en verwacht een groei van het aantal leerlingen. Het gebouw op de locatie Lariks is zowel technisch als functioneel sterk verouderd, resulterend in een gebouw en buitenruimte die niet meer passen bij de ontwikkeling van de onderwijsvisie.

De groene voet rondom de nieuwbouw vormt een glooiend landschap met ligheuvels, wadi’s en onverharde wandelpaden door bloemrijk grasland. Het is een ontspannende omgeving waar je elkaar ontmoet, tot rust komt, picknickt en studeert. Het sportprogramma wordt verwezenlijkt in het inspanningsgedeelte en is gekoppeld aan de deels bestaande en deels nieuwe gymzaal. Op het kunstgrasveld komt een multifunctioneel speelveld, twee basketbalvelden en een pannaveld. Het parkeren bevindt zich geconcentreerd op één locatie, hetgeen zorgt voor een helder adres en een autoluwe buitenruimte.

Gezocht is naar een interactie tussen de geschiedenis van het oude schoolgebouw en de nieuwbouw. Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerpen van de buitenruimte, in perspectief van duurzaamheid en hergebruik, is te kijken naar mogelijke kansen voor het oude hoofdgebouw. Het gebouw krijgt een nieuwe betekenis met herinneringen aan vroeger: ‘De tuin der herinnering’. De verrassend groene ruimte is een inspirerende overgangszone tussen wijk en school, bruikbaar voor zowel leerlingen als omwonenden.

Door selectief te slopen en het behouden van enkele constructiedelen, kunnen sommige functies worden behouden, zoals de sterrenkoepel en de fietsenkelder. Tevens worden nieuwe functie gecreëerd en worden de oude constructies ingezet als nieuwe pleininrichting; zo wordt de bak van de voormalige aula op de kelder en de patio herbestemd tot waterberging, vormt de vloer van de eerste verdieping een overdekte entree tot het nieuwe schoolcomplex, worden bestaande kolommen pergola’s, ontstaan er diverse plekken om beschut te zitten in de pauze of op zondagmiddag en vormt het oude gangenpatroon een nieuw wandelpad.

gerelateerde projecten

Buitenruimte Brede Zorgschool

Tiel

Scholencampus Kerckebosch

Zeist

Buitenruimte School Koolhoven

Tilburg

Plein ‘de Machinist’

Rotterdam