nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Buitenruimte School Koolhoven < >

project

Buitenruimte School Koolhoven

plaats

Tilburg

opdrachtgever

  • Consortium Koolhoven

planteam

  • Paul Kersten
  • Oriol Casas Cancer
  • Svet Gravilov
  • Sjoerd van der Linden

ontwerp

2006-2007

oplevering

2008

in samenwerking met

  • Grosfeld van der Velde architecten

fotografie

wUrck

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Creatief met speelzones
De buitenruimte van de Openbare Basisschool Koolhoven is voorzien van een kleurcodering in het maaiveld die de basis vormt voor speelzones die gerelateerd zijn aan de verschillende leeftijdsgroepen. Daarnaast speelt het ontwerp met een optimale ruimtelijke integratie tussen de school en de natuurlijke omgeving.

Buitenruimte
Centraal in de Tilburgse wijk Koolhoven staat de Openbare Basisschool Koolhoven (ontworpen door Grosfeld van der Velde Architecten). Bijzonder aan het inrichtingsplan voor de buitenruimte van het project is de positionering in het natuurgebied Koolhoven en de wijze waarop parkeren en kiss & ride rondom de school zijn georganiseerd.

Parkeerplaats wordt schoolplein
Rondom de school is een strook met parkeerplaatsen gemaakt die gebruikt wordt bij het halen en brengen van de kinderen. Na dit moment van halen en brengen worden de parkeerplaatsen en de ontsluiting toegevoegd aan de speelruimte, die hier naadloos in overgaan. Deze ingenieuze parkeeroplossing zorgt ervoor dat het schoolplein tijdens schooluren ruim tweemaal zo groot wordt.

Kleurcodering in het maaiveld vormt de basis voor de speelzones die gerelateerd zijn aan de verschillende leeftijden. Er is een grafisch patroon van cirkels opgenomen dat zorgt voor samenhang binnen het terrein. Om aansluiting te zoeken met de omliggende natuur is het terrein verder ingericht met natuurlijke materialen, zoals hagen, boomstammen en grind.

Positionering in het natuurgebied
Het ‘balkon’ aan de westzijde strekt zich uit in het omliggende natuurgebied. De betonnen rand vormt een scherp contrast met de natuurlijke omgeving waardoor er sprake is van een optimale ruimtelijke integratie tussen de school en de natuurlijke omgeving. Het natuurgebied rondom de school wordt begraasd door Schotse Hooglanders. Als er straks kalfjes geboren worden is dit zichtbaar vanuit de klaslokalen. Zo krijgen de kinderen straks de biologielessen direct uit de praktijk!

gerelateerde projecten

Buitenruimte Brede Zorgschool

Tiel

CS Vincent van Gogh

Assen