nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Plein ‘de Machinist’ < >

project

Plein ‘de Machinist’

plaats

Rotterdam

opdrachtgever

  • Stadswonen Kristal BV

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Paul Kersten
  • Sjoerd van der Linden

ontwerp

2007-2008

in samenwerking met

  • Driedee Graphics

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het plein ‘De Machinist’ is een ontwikkeling van Stichting Stadswonen. De locatie bevindt zich in de wijk Delfshaven te Rotterdam. Bij deze ontwikkeling wordt ingezet op het maken van een nieuw stadsdeel in Coolhaven voor de creatieve klasse. Het plein functioneert als een belangrijke schakel tussen de wijk en de Schiekade en biedt een prachtig uitzicht over het water.

Het plein wordt gerealiseerd bovenop een tweelaagse parkeergarage tussen de voormalige Machinistschool en een nieuw te bouwen woontoren. De woontoren en parkeergarage zijn een ontwerp van MVRDV met 76 wooneenheden voor studenten en pas afgestudeerden, bedrijfsruimten in de plint een muziekschool en 124 parkeerplaatsen. De voormalige Machinistschool heeft een gemengd programma van horeca functies, commerciële ruimten en ateliers. Deze wordt door Akropolis architecten ontworpen.

Het ‘podium’ is een dynamisch en flexibel plateau onder andere bedoeld om evenementen te kunnen organiseren. Een plek om te vertonen, voor exposities en in een continue transformatie. De ‘rand’ is een duidelijk kader voor het ‘podium’ waar andere activiteiten kunnen plaatsvinden. Een comfortabele plek om te lezen, drinken of genieten van de spektakels. Tegelijkertijd kunnen deze elkaar aanvullende functies omgedraaid worden. De ‘rand’ kan ook als plateau voor een orkest functioneren waarbij het ‘podium’ de zaal wordt.

Het contrast tussen ‘podium’ en ‘rand’ wordt door de materiaalkeuze versterkt. De ‘rand’ werkt als een extensie van de gevels van de parkeergarage die zich omvouwen om een schaal te vormen van donkergrijs metselwerk. Het ‘podium’ weerspiegelt de kleurstelling van de ‘voormalige Machinistschool’.

Om de flexibiliteit in het gebruik van het ‘podium’ te maximaliseren is gekozen voor een epoxy laag met carborundum en gemalen baksteen. Tussen ‘rand’ en ‘podium’ bevindt zich een stalen rand dat dienst doet als zitbank. Hetzelfde hekwerk van de woontoren wordt gebruikt om het hoogteverschil rondom het plein te beveiligen. De invulling van het plein is bewust “leeg” gehouden om bij evenementen alle mogelijke invulling te kunnen realiseren.

gerelateerde projecten

CS Vincent van Gogh

Assen