Project Kerckebosch Zeist wint NRP Gulden Feniks 2022

datum

11.11.2022

ga naar project:

Het is gelukt! Het project Kerckebosch heeft de NRP Gulden Feniks 2022 gewonnen in de categorie Gebiedstransformatie. Gisteravond mocht Evert-Jan Roelofsen namens het projectteam de prijs in ontvangst nemen van Bart Krol, voorzitter van de NRP. Oordeel van de jury: “Een bijzonder knappe en inspirerende herstructurering van een naoorlogse wijk met grootschalige sloop- en nieuwbouw waarbij het bestaande landschap is geïntegreerd met de buurt. Maar liefst 85 procent van de bewoners is na de sloop teruggekeerd in de nieuwbouw in de wijk en heeft zelfs een wooncarrière kunnen doorlopen. Dat er door de jaren heen zoveel voor elkaar is gekregen, is te danken aan de Wijkontwikkelingsmaatschappij en de vele mensen die zich, ook vrijwillig, langdurig en met liefde en energie hebben gecommitteerd aan de opgave. De jury vindt dat er sprake is van een unieke gebiedsontwikkeling waarvan veel te leren valt.”

De keuze om project Kerckebosch in te sturen voor de NRP Gulden Feniks, was logisch volgens Paul Kersten, landschapsarchitect en een van de partners van wUrck. “In 2009 zijn we gestart met ontwerpen. Inmiddels zijn we 13 jaar verder en heeft de wijk Kerckebosch in Zeist een volledige transformatie ondergaan. De jaren ’50 woonwijk met slecht aanzien en versleten woningbouwflats is nu een van de meest gewilde woonwijken van de regio Utrecht. Natuur en wonen vormen hier één geheel. Waar Kerckebosch tot nu toe vooral veel aandacht kreeg voor Natuurinclusief bouwen vonden wij dat het tijd werd om Kerckebosch ook vooral als inclusieve wijk, een wijk voor iedereen, onder de aandacht te brengen.”

Kerckebosch is een van de langstlopende projecten sinds de start van wUrck en nu het project nagenoeg gereed is, was dit het juiste moment om in te zenden. jakob grambow, stedenbouwkundige bij wUrck: “De NRP Gulden Feniks is een onafhankelijke organisatie die ieder jaar prijzen uitreikt aan de beste renovatie- en (gebieds)transformatie projecten van Nederland. Hierbij ligt vooral de nadruk op de integrale aanpak. Iedere inzending wordt dan ook beoordeeld op een aantal aspecten in onderlinge samenhang, zoals duurzaamheid, sublimatie, economische waarde, maatschappelijke waarde en innovatie. Dit zijn precies die zaken die wij als bureau ook nastreven. Dat we de prijs ook echt hebben gewonnen, is voor ons de bevestiging dat we met dit project het verschil hebben gemaakt. Inmiddels is het project een inspiratie voor andere ontwerpers. Zo geven we regelmatig rondleidingen. Met deze prijs brengen we het motto van de NRP Gulden Feniks ‘een prijs om van te leren’ verder tot uitdrukking.”

Zie ook https://lnkd.in/emNgTqde