Fietsenstalling Amsterdam CS officieel geopend

datum

25.01.2023

ga naar project:

De fietsenstalling Stationsplein aan de voorzijde van Amsterdam CS is vanochtend officieel geopend door Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Ontwerpbureau wUrck was verantwoordelijk voor het ontwerp van de fietsenstalling, welke is gerealiseerd door aannemer Max Bögl in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Daarnaast heeft wUrck mogen toezien op de architectonische componenten van de volledige entree, waaronder verschillende bruggen.

De fietsenstalling is onderdeel van het geheel vernieuwde entreegebied. De hernieuwing van dit deel van het stationsgebied is in 2018 gestart. Met de officiële opening komt er een einde aan dit grootschalige project en jaren van intensieve samenwerking. Vanaf morgen kunnen zo’n 7.000 fietsers hier hun rijtuig stallen en meteen doorlopen naar de metro verdeelhal en treintunnel.

Bij het ontwerpen van de fietsenstalling stond comfort voor wUrck centraal. De stalling zit diep ondergronds en dat kan gebruikers afremmen om er gebruik van te maken, volgens Oriol Casas Cancer, wUrck architect en partner. “Het gebruik van daglicht en lichte, hoogwaardige materialen geeft de fietsenstalling een prettig gevoel. Daarbij is het hoofdpad van de fietsenstalling als een ‘straat’ vormgegeven en vormt een directe verbinding met de metro en het station.”

Waterthema
De fietsenstalling bevindt zich niet alleen deels ondergronds, maar ook onder het water. De fietsenstalling heeft dan ook het thema ‘Water’ meegekregen. De fietser stapt in een denkbeeldige oester met een ruwe buitenkant van basalt en natuursteen en een gladde, lichte binnenkant. Met het Amsterdam Museum werd samengewerkt om de stadskaarten van ‘De Horizon’ – welke de volledige rechterwand beslaan – op te bouwen uit ‘pixels’ van foto’s en schilderijen. Deze afbeeldingen tonen de verbinding tussen de stad Amsterdam en het water en zijn ook verwerkt in de Oculi (de ronde verlichtingsarmaturen in het plafond van het hoofdpad). Zowel ‘De Horizon’ als de Oculi zijn niet alleen kunstzinnig, maar dienen tevens als oriëntatiemiddel voor de gebruiker.

Foto’s door: Aiste Rakauskaite Photography