nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Flowman wint altijd! < >

datum

04.01.2011

In opdracht van de combinatie Ballast Nedam / van Gelder en in samenwerking met KVD reframing and design hebben we de afgelopen maanden hard gewerkt aan de tender voor het ontwerp en de uitvoering van de Weg van de Toekomst in Oss (N329). De opdrachtgever (Provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss) deed vooral een beroep op de 5 ingeschreven combinaties om invulling te geven aan hun ambitie om de meest innovatieve en duurzame weginfrastructuur ooit te realiseren. Vandaag is bekend geworden dat de aanbesteding door onze combinatie is gewonnen en is in Oss door gedeputeerde Yves de Boer en wethouder Jan van Loon gezamenlijk op symbolische wijze de uitvoering gestart. De inschrijving van de combinatie was met name onderscheidend door de zeer hoge score op onze innovatie vormgevingsconcept.

In ons ontwerp zijn tal van maatregelen bedacht om de weg niet alleen in zijn eigen energiebehoefte te laten voldoen, maar ook nog eens jaarlijks 100.000 KWh terug te leveren aan het net. De meest spectaculaire innovatie is FlowMan: onze doorontwikkeling van een bestaand snelheidsadviseringsysteem (Odysa). Via een band met lopende Ledlampjes aan weerzijden van de weg wordt exact de juiste snelheid geadviseerd om optimaal de groene golf door te komen: nooit meer remmen en optrekken dus…

Tegelijkertijd ontwikkelen we een app om deze informatie ook incar te krijgen en hebben we de mogelijkheden geschetst van een volledig incar-systeem door GPS detectie via navigatiesysteem of smartphone. Daarnaast hebben we een huisstijl ontworpen waarbij al het wegmeubilair projectspecifiek wordt uitgevoerd in 98% gerecycled aluminium, naturel met witte accenten.