Ruimtelijk ontwerp N322 van wUrck + Atelier van Corven gekozen voor realisatie

datum

24.06.2009

De Provincie Gelderland gunt het ontwerp, realisatie en onderhoud van de nieuwe N322 bij Druten en Beneden-Leeuwen aan de bouwcombinatie Ballast Nedam-Van Gelder. Het plan voor de 7,5 km lange provinciale weg door het Land van Maas en Waal, biedt volgens de provincie de meeste kwaliteit voor het beschikbare budget. De selectie vond plaats via een aanbestedingsprocedure met veel nadruk op ruimtelijke kwaliteit (waaronder inpassing in het landschap, de toepassing van kunst in de openbare ruimte en de architectonische kwaliteit van de kunstwerken). Om de ruimtelijke kwaliteit te beoordelen, schakelde de provincie een commissie van externe deskundigen in. Alle vijf de inschrijvers dienden kwalitatief hoogwaardige aanbiedingen in met verrassende elementen. De jury voor de ruimtelijke kwaliteit bestond uit: Prof. Ir E. Luiten, landschapsarchitect, Ir. M. Haring, Architect, W. Korvinus, Beeldend kunstenaar en Ir. Jan Wabeke, stedenbouwkundige. Het Ruimtelijk Ontwerp werk gemaakt door wUrck architectuur stedenbouw landschap ism Atelier van Corven. DHV verrichtte de engineering.

Uit het juryrapport:

“Dit plan is van alle plannen het meest compleet uitgewerkt en doordacht op alle schaalniveaus. Beeldende kunst is integraal toegepast en draagt bij aan de karakteristiek van de weg en levert bijzondere onverwachte beelden op. Er is een grote mate van continuïteit en rust in het wegontwerp en de viaducten hebben een aangename eenvoud”.

Op 24 juni werd met de onthulling van het bouwbord door de burgemeesters van de aangrenzende gemeenten de gestart met de realisatiefase van het project.

Zie ook http://www.ateliervancorven.nl/