Nominatie Cirkelbrug voor BENELUX Steel Bridge Contest

datum

27.02.2024

ga naar project:

De Cirkelbrug in Almere is genomineerd voor de BENELUX Steel Bridge Contest. De uitslag van deze gezamenlijke bruggenwedstrijd van Infosteel en Bouwen met Staal wordt op 27 februari 2024 bekend gemaakt in het Havenhuis in Antwerpen.

De vijfkoppige jury selecteerde uit de 53 inzendingen de tien genomineerden. Vijf in de categorie Verkeersbruggen en vijf in de categorie Fiets- en voetgangersbruggen. De Cirkelbrug valt in die laatste categorie en neemt het op tegen Belgische en Nederlandse projecten, waaronder de Prins Clausbrug in Dordrecht en Fietsbrug Tegenbosch in Eindhoven.

De genomineerde projecten zijn beoordeeld op onder andere het concept (ontwerpuitgangspunten, creativiteit en inventiviteit), context (inpassing in de omgeving), methode (materiaalgebruik, productiemethode en proces) en prestaties op het gebied van duurzaamheid.

Het is de tweede editie van de BENELUX Steel Bride Contest. Met deze tweejaarlijkse wedstrijd willen het Belgische Infosteel en Bouwen met Staal uit Nederland exemplarische brugprojecten in de spotlight zetten. Hiermee hopen de partijen het enthousiasme voor (intelligente) staal- en staalbeton toepassingen in de infrastructuur en bruggen in het bijzonder verder aan te wakkeren, bij onder andere opdrachtgevers en architecten.

De Cirkelbrug voor fietsers en voetgangers werd in oktober 2022 officieel geopend en overspant de Waterlandseweg (N305) en de Hoge Vaart. Uitgevoerd in weervast staal en gerecycled hout is de brug een eigenzinnig sculptuur dat in eerste instantie het recreatieve fietsnetwerk versterkt. Daarnaast biedt de tribune boven de vaart mooie uitzichten over de omgeving en nabijgelegen iconische Groene Kathedraal.

De brug is ontworpen door wUrck en gerealiseerd door Reimert Bouw en Infrastructuur en Van der Zalm Metaalindustrie voor de Provincie Flevoland.