nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Openbaren < >

datum

12.05.2015

ga naar project:

‘Revelar las colinas urbanas’, de heuvels in de stad letterlijk en figuurlijk ‘openbaren’. Dat was de doelstelling toen ik met een gemeentelijk ontwerpteam het strategisch plan opstelde voor Parc dels Tres Turons in Barcelona. Onherbergzame heuveltoppen, kaal geërodeerd, aan de voet kapotgespeculeerd met woningblokken. Tot waar het écht te steil werd.

Ik ga er nog regelmatig langs. Met chirurgische precisie worden al 25 jaar lang kleine projecten uitgevoerd: landschapsacupunctuur. Voornamelijk op het raakvlak met de aangrenzende buurten van Carmel en Guinardó. Gedurende de jaren heb ik de buurtbewoners geleidelijk bezit zien nemen van hun park.

Een paar weken geleden zag ik dat ook de hoogste top was bedwongen. Hier lagen de Baterías Antiaérias, luchtafweergeschut gebouwd aan het einde van de burgeroorlog om de stad te beschermen tegen de fascistische bombardementen. Ze hebben maar kort dienst gedaan, waarna de heuveltop werd bevolkt met schamele illegale bouwsels van immigranten. De Catalaanse architecte Imma Jansana heeft met een ingetogen ingreep de cultuurhistorie van deze plek bloot gelegd. De vloeren van de woningen met de karakteristieke Azulejos Hidráulicos, het traditionele tegelmozaïek, is grotendeels behouden en vormen samen tientallen terrassen voor de wandelaars die hier komen genieten van het uitzicht over de stad.

Het was een mooie zonnige lentedag. Er waren zóveel mensen, vanaf beneden de top naderend leek het een termietenheuvel. Op de lagere paden, die de hoogtelijnen van de heuvel volgen, voornamelijk buurtbewoners, trimmend, slenterend, of pratend op een van de vele bankjes. Op de top voornamelijk de toeristen die de nieuwe wandelroute tussen Parc Güell en dit indrukwekkende uitzichtpunt hebben ontdekt.

Het is fantastisch dit landschap door de tijd te zien veranderen. Op basis van super eenvoudige ingrepen die niet gaan over ‘design’ maar over het organiseren van toegankelijkheid.