wUrck trots op publicatie Cirkelbrug in Blauwe Kamer Jaarboek 2022
datum
ga naar project:
De Cirkelbrug in Almere is geselecteerd voor het Blauwe Kamer Jaarboek 2022. De voet- en fietsgangers brug die wUrck mocht ontwerpen en realiseren in opdracht van de Provincie Flevoland, beslaat maar liefst acht pagina’s in het boek én de binnenzijde van de cover. In het jaarboek zijn de beste projecten uit de Nederlandse stedenbouw en landschapsarchitectuur gebundeld. Afgelopen zaterdag – 10 december – is het boek gepresenteerd op het NRE-terrein in Eindhoven.
De selectiecommissie hield de 122 inzendingen kritisch tegen het licht. Volgens voorzitter Esther Agricola gingen de commissieleden hierbij anders te werk dan hun voorgangers 2021. Ze hebben vooral gekeken naar hoe het ruimtelijk ontwerp van de projecten zich onderscheidt. De kracht van een goed ontwerp zit volgens de commissie ook in alledaagse objecten. Wanneer fietsenstallingen, bruggen, dorpspleinen en zelfs bermen verblijfswaarde en identiteit hebben, zijn ze daarmee ook van betekenis zijn voor gebruikers. Uiteindelijk waren er 19 projecten die aan deze criteria voldeden, waaronder De Cirkelburg.
De selectiecommissie prijst in het jaarboek het uitgesproken karakter van de Cirkelbrug, met de golvende lijnen, cirkels en spiralen. “De brug voegt zich heel vanzelfsprekend in de omgeving. De ronde vormen zijn een echo van het Cirkelbos verderop en het staal komt terug in de borden waarmee de gemeente haar verschillende bezienswaardigheden aankondigt. Almere is met de Cirkelbrug een landschapskunstwerk rijker,” aldus de selectiecommissie.
Namens wUrck was partner Oriol Cancer Casas verantwoordelijk voor de inzending. “De Cirkelbrug is ook voor ons een bijzonder project. De brug is zorgvuldig ingepast in de omgeving. Het is ondergeschikt aan landschapskunstwerk De Groene Kathedraal, maar tegelijkertijd vol karakter. Deze balans is altijd moeilijk te bereiken.”
De brug voor fietsers en voetgangers werd in oktober officieel geopend en overspant de Waterlandseweg (N305) en de Hoge Vaart. De bouwlocatie bevindt zich op de grens van polder en bos. Aan de zuidzijde sluit de brug aan bij de rechtlijnigheid van het polderlandschap. Aan de noordzijde schrijft de brug zich met een spiraalvorm het bosgebied in. Uitgevoerd in weervast staal en gerecycled hout is de brug een eigenzinnig sculptuur dat in eerste instantie het recreatieve fietsnetwerk versterkt. Zo verhoogt het de kwaliteit van het fietspadennetwerk in dit deel van Almere en ontsluit de bushaltes langs de Waterlandseweg.
Brug als verblijfplaats
“Met het ontwerpteam wilden we de brug niet alleen benaderen als verbindende factor, maar ook als verblijfplaats,” vertelt architect Roeland Bornebroek. De brug verwijst naar de nabijgelegen iconische objecten en locaties, zoals De Groene Kathedraal, het monument voor de Founding Fathers, Kasteel Almere, het Cirkelbos en het Floriadeterrein. Roeland: “Daarom maakten we boven de vaart een tribune. Vanaf daar kijken bezoekers in De Groene Kathedraal. Aan de andere kant kijk je vanaf het balkon uit over de weg.”
De onafhankelijke (en jaarlijks wisselende) selectiecommissie van het Blauwe Kamer Jaarboek bestond dit jaar uit voorzitter Esther Agricola, stedenbouwkundige Edzo Bindels, landschapsarchitecten Jana Crepon en Berdie Olthof en onderzoeker Mike Emmerik. Zij hebben de vele inzendingen van ontwerpers en opdrachtgevers beoordeeld op inhoud en context. Alleen de meest vakkundige, interessante, voorbeeldige en actuele projecten, plannen en studies komen in het Blauwe Kamer Jaarboek.