wUrck wint architectenselectie Carnisse Poort

datum

10.08.2023

De gemeente Rotterdam en Heijmans Vastgoed hebben op basis van een architectenselectie met vijf bureaus gekozen voor wUrck om het ontwerp te maken voor Carnisse Poort, zowel voor de bebouwing als voor de inrichting van de openbare ruimte.

De opgave behelst een uitdagende ‘chirurgische‘ ingreep in het stedelijk weefsel van Rotterdam-zuid. In het kader van het Hart van Zuid project wordt een stedelijke poort gecreëerd door het bestaande, meer dan 300 meter lange bouwblok tussen de Goereesestraat en de van Swietenlaan dat als een muur staat tussen de wijk Carnisse en het stadsdeelcentrum rond het Zuidplein. De Carnisse Poort sluit direct aan op het Annie M.G. Schmidtplein, hèt Plein op Zuid, aan de voet van het nieuwe Zuidpleintheater, het zwembad en de opgang naar het winkelcentrum en het metrostation.

De nieuwe verbinding wordt zorgvuldig ingepast in de bestaande bebouwing en tegelijk opvallend gemarkeerd door een ranke toren van 37 meter hoog op de hoek met de Goereesestraat. De werelden van Carnisse en Hart van Zuid worden hier als het ware op elkaar geënt. De autovrije poort wordt afgezoomd door een inventieve stapeling van stadswoningen en appartementen, met enkele voorzieningen in de plint. De veelal collectieve buitenruimten van de woningen hebben het karakter van hangende tuinen die de hoogstedelijke bebouwing op aangename wijze voorzien van groen. De stedelijke pinten van de blokken vinden hun architectonische tegenhanger in de karakteristieke kroon van de toren.