nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

wUrck wint prijsvraag voor openbare ruimte in Nanjing, China < >

datum

22.12.2012

ga naar project:

wUrck is deze maand direct van start gegaan met de uitwerking van het ontwerp voor de openbare ruimte van de hoofdstructuur rondom het zakelijk centrum in Nanjing. Deze miljoenenstad aan organiseert in 2014 de olympische jeugdspelen en in aanloop naar dit omvangrijke evenement schreef de stad een prijsvraag uit voor een aantal hoofdassen. Begin december wonnen we de prijsvraag met zijn inzending voor de ‘beautification’ van Lushan Road. Kern van de ingreep is de introductie van nieuwe structurerende openbare ruimtes met een sterk natuurlijk karakter. In het voorjaar van 2013 start de uitvoering waarbij wUrck tevens de uitvoeringsbegeleiding voor zijn rekening neemt.

Met het ontwerp voor Lushan Road, een 90 meter brede en 4,6 kilometer lange hoofdas tussen het zakelijk hart en de nieuwe woongebieden, brengen we de natuur terug in de stad. Langs de rechte, betonnen kades van het bestaande kanaal introduceert wUrck brede, natuurlijke oevers die in de nabije toekomst de habitat zullen vormen voor momenteel verdwenen planten- en diersoorten. Het stadsdeel Hexi Newtown ligt pal aan de Yangtze rivier en met het oog daarop wordt het nieuwe beplantingsplan voor Lushan Road afgestemd op de oorspronkelijke vegetatie.

De ijsvogel staat centraal in het plan. Enerzijds vanwege het feit dat deze veel in de regio voorkomt en anderzijds vanwege zijn betekenis als zijnde een symbool van vrijheid, dynamiek en schoonheid. Daarnaast is deze viseter sterk afhankelijk van schoon en helder water. Eigenschappen waaraan het water in het kanaal momenteel duidelijk niet voldoet. Om hier verandering in te brengen, stelt wUrck voor om langs het kanaal zonne-energie op te wekken. Deze opgewekte energie wordt vervolgens direct benut voor de aandrijving van fonteinen en pompen waarmee het organisch vervuilde water met behulp van grote zandfilters wordt gezuiverd. Daarnaast zorgt waterzuiverende beplanting voor het herstel van het biologisch evenwicht.

Dit nieuwe, schone leefmilieu vormt een rustige en natuurlijke oase in de drukte van de stad. Daarmee oefent het te ontwikkelen gebied een sterke aantrekkingskracht uit op stedelingen die zich even willen onttrekken aan de alledaagse hectiek. Een nieuw vlonderpad langs de volle lengte van het projectgebied maakt de verborgen natuur hiermee toegankelijk en beleefbaar voor iedereen.