wUrck wint tender voor brug in Almere

datum

30.08.2018

ga naar project:

In samenwerking met Reimert Bouw en Infrastructuur, Arup en Demako heeft wUrck de tender gewonnen voor ontwerp en realisatie van een fiets- en voetgangersbrug over de Waterlandseweg en de Hoge Vaart in Almere.

De 250 meter lange Cortenstalen brug, gelegen ter hoogte van de Groene Kathedraal, is ontworpen als een zwevend en sculpturaal element dat tegelijkertijd zorgvuldig in zijn omgeving is ingepast. Aan de zuidzijde sluit de brug aan bij de rechtlijnigheid van het polderlandschap, aan de noordzijde schrijft de brug zich met ronde vormen in het bosgebied in.

De brug is voorzien van twee uitstulpende uitzichtpunten die de relatie met de omgeving verbijzonderen. Aan een kant kan men uitkijken in de richting van het monument voor de Founding Fathers, aan de andere kant krijgt men vanaf een brede houten zitbank een nieuw perspectief op de Groene Kathedraal.

Terwijl het wat transparantere noordelijke deel van de brug elegant boven het water zweeft benadrukt het opgetilde zuidelijke deel, boven de rijbaan, de poortfunctie van de brug. De randligger van de brug wordt hier voorzien van een verwelkomende tekst die de stad Almere aankondigt.

Realisatie van de brug is voorzien voor 2020.