You Name It, Almere

bekijk projectblad

opdrachtgever

  • Rabo Vastgoed

planteam

  • Gijs Wolfs
  • Jakob Grambow

ontwerp

2007

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Enclave voor startende ondernemers
De realisatie van ‘woon-werkvilla’s’ voor startende ondernemers was het uitgangspunt voor het ontwerp van dit originele woonmilieu. Compacte woontorentjes met een minimum verdiepingsoppervlak van 30 m2, uitbreidbaar tot maximaal 4 verdiepingen, bovenop een atelier aan een autovrije straat. Tezamen vormen ze een ‘kasbah in de polder’ voor jonge, creatieve entrepreneurs.

Woon-werkvilla’s voor starters
De gemeente Almere wil tussen de Evenaar en de spoorlijn, op een steenworp afstand van het station Almere Oostvaarders, een multifunctionele zone met wonen, werken en voorzieningen realiseren. Aan Rabo Vastgoed is gevraagd hun visie te geven op de nabij het station gelegen kavels 15, 16 en 17 (3KNS).

Op basis van een intensieve marktverkenning wordt voorgesteld combinaties te maken van kleinschalige bedrijvigheid, ambachten, ateliers, specialiteitenwinkels en dienstverlening (‘you name it’) met betaalbare grondgebonden woningen voor starters. In het plan is dit vertaald naar een autovrije enclave met een specifiek eigen karakter. Het beeld van de begane grond en vaak ook de verdiepingen wordt bepaald door die verschillende functies letterlijk te ‘etaleren’. De werkruimten en woningen worden casco aangeboden in beukmaten van 5.10 m en 7,65 m in rug-aan-rug-woningen en rijwoningen. Binnen dat kader kan per koper zijn of haar ideale werk- en woonruimte worden gerealiseerd met tal van uitbreidingsopties voor de toekomst. Ook kan per pand een eigen gevelbeeld ontstaan: de samenhang wordt gegarandeerd door de uit het gevelvlak tredende woningscheidende wanden. Door de minimale footprints van de woningen ontstaat een relatief hoge dichtheid (circa 70 woningen per hectare, inclusief circa 40% van het totale vloeroppervlak als werkruimten) en blijft er financiële ruimte om dit woningtype bereikbaar te maken voor jonge, startende ondernemers.

Kasbah in de polder
Vanwege de bedrijvigheid in combinatie met dichtheid vertoont de buurt verwantschap met de kasbah. In Almere, waar het grootschalige cascogroen vaak ook de representatieve stedelijke ruimte is, vormt deze typologie van fijnkorrelige stedelijkheid en intensiviteit een aangename aanvulling op de bestaande stad. Zowel programmatisch als ruimtelijk.