De Bossche Hoeve, Bosschenhoofd

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Vrolijk Leven

planteam

  • Oriol Casas
  • Paul Kersten
  • Merel Boer

ontwerp

2022

oplevering

2023-2024

in samenwerking met

  • Vrolijk

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Groene hof
Aansluiting bij het agrarisch landschap, opgaan in het dorps karakter. Natuurinclusief en sociale interactie zijn de belangrijkste uitgangspunten voor ‘De Bossche Hoeve’.

Natuurinclusief wonen
De Bossche Hoeve is een bijzondere locatie aan de rand van Bosschenhoofd aansluitend op de Brabantse zandgronden. Weilanden, houtwallen, boerderijerven en bosgebied wisselen elkaar hier af. Een centrale groene ruimte met daaromheen een karrespoor en hier rondom tuinen en woningen. Dit heeft geleid tot “De Bossche Hoeve”.

De bomen en planten die worden toegepast zijn inheems en komen dus van nature voor in dit gebied. Hierdoor kunnen ook de dieren uit de omgeving (vogels, insecten en kleine zoogdieren zoals egels) hier hun voedsel vinden. Wij gaan naast de inheemse soorten zoals berk, eik en brem ook fruitbomen zoals kersen, pruim, appel, peer en walnootbomen aanplanten. De weide wordt ingezaaid met gras en een bloemenmengsel, de nectar van deze bloemen en de bloesem van de fruitbomen zal vlinders en honingbijen aantrekken.

Water van de daken en de wegen wordt opgevangen en over de straat naar het centrale groengebied gebracht. Hier kan het water infiltreren in de bodem en wordt dus niet afgevoerd. Dit is goed voor de planten en hiermee wordt verdroging voorkomen.

Voor de bestrating maken we gebruik van zoveel mogelijk hergebruikte gebakken klinkers en keien. Dit past mooi in het landschap maar is ook nog eens “circulair” vanwege het hergebruik. Daarmee maken we een duurzaam en milieubewust plan.

Naast het centrale openbare groene hof hebben alle woningen ook een eigen privé tuin. Om de relatie tussen de woningen, het parkje en de tuinen te versterken zijn alle woningen van grote raampartijen voorzien en zijn de voortuinen ingericht met voor dit landschap karakteristieke beukenhagen en leilindes.

Schuren
Voor de architectuur is de inspiratie gekomen uit de agrarische omgeving. De woning typologieën komen voort uit gebouwen zoals terug te vinden op een boerenerf. Een boerderij met verschillende type schuren zoals een kapschuur en een hooischuur. Allemaal uitgevoerd in een eigentijds en modern uiterlijk met een focus op duurzaamheid en natuurinclusiviteit. In de woningen zijn bijvoorbeeld nestkasten of andere voorzieningen voor vogels of vleermuizen opgenomen en in de daken zijn onopvallend zonnepanelen ingepast.

Het materiaalgebruik is gebaseerd op een palet van natuurlijke materialen. De woningen zijn ontworpen als zeer eenvoudige volumes met schuine pannendaken en warme gevels van hout. We hebben op de verschillende woningtypes nuances in de materialisatie aangebracht. De kapschuren (semibungalows) zijn volledig met hout bekleed en hebben accenten van antraciet rabatdelen. De overige schuren (twee-onder-kap woningen) zijn naast hout ook voorzien van bijzonder metselwerk plinten. De boerderij nabij de entree van de hoeve is als enige vooral in metselwerk uitgevoerd.

Aansluiting bij het agrarisch landschap, opgaan in het dorps karakter, natuur inclusief en sociale interactie zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp geweest. Door het integrale aanpak is er een bijzonder ontwerp ontstaan waarbij het omliggende landschap, het openbaar groen binnen het plangebied, de tuinen en de woningen op elkaar zijn afgestemd.