nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Brug Koolhoven < >

project

Brug Koolhoven

plaats

Tilburg

opdrachtgever

  • Consortium Koolhoven

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Svet Gavrilov

ontwerp

2007

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De wijk Koolhoven Oost in Tilburg is gedacht als landgoed, een aaneengesloten natuur(ontwikkelings)zone waarin een aantal wooneilanden zijn gesitueerd. De beek de Donge vormt de hartlijn van deze nieuwe ‘wildernis’ en deelt de wijk in twee delen. De langgestrekte Koolhovenlaan – met de Westpointtoren in het verdwijnpunt aan de horizon – vormt de belangrijkste verbindt tussen de woongebieden ter weerszijden van de Donge en verankert de wijk in zijn omgeving.

De kruising van laan en beek functioneert als ongelijkvloerse kruising van twee werelden: mensen, fietsers, auto’s en paarden bovenover in de oost-westrichting en vissen en Schotse Hooglanders onderlangs in de noord-zuidrichting.

Er is gestreefd naar een oplossing die het beekdal zo min mogelijk aantast en tegelijkertijd zo veel mogelijk ervaarbaar maakt. Oplopende taluds als aanloop naar de brug zijn vermeden en de onderdoorgang is zo ruim mogelijk gemaakt. Net voor de oever te drassig wordt ‘springt’ de laan met een sierlijke kromming naar de overzijde.

De uitzichttoren is opgevat als de derde dimensie van het assenkruis van laan en beek. Bovenin de toren bevindt zich een ‘kraaiennest’. Een wijds uitzicht over een grote lengte van het beekdal wordt hier gecombineerd met educatieve informatie over het leven dat zich er af speelt. De voet van de toren ontsluit een vlonder net boven het watervlak – en incidenteel er onder – die de beek letterlijk voelbaar maakt.

De semi-transparante toren maakt de Donge zichtbaar in het lange perspectief van de Koolhovenlaan en gaat een relatie aan met de Westpointtoren aan de horizon.

De lichte verbreding van het brugdek naar het midden en de tussenbermen die ‘transformeren’ tot zitelementen benadrukken op subtiele wijze de functie van de brug als verblijfsplek boven de beek. In contrast met de massieve bermelementen krijgt het de balustrade een zo lichtvoetig en transparant mogelijk karakter Brug en toren vormen een twee-eenheid. Een asymmetrisch in de beek geplaatste betonsculptuur vormt zowel de middenondersteuning voor het brugdek als de dragende kern van de toren.