Cancún 2030, Cancún, Mexico

opdrachtgever

 • ISoCaRP (International Society of City and Regional Planners)
 • IMPLAN (Instituto de Planeación de Desarollo Urbano), Cancun

planteam

 • Gijs Wolfs
 • Pablo Vaggione
 • Ortiz Jasso
 • Alvaro Arellano
 • Krystyna Mieszkowska
 • Jim Reilly
 • Ric Stephens
 • Hein Struben
 • Margret Bongers

ontwerp

2006

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als een luchtspiegeling ligt op de noordoostelijke punt van het Mexicaanse schiereiland Yucatan de stad Cancun. In een gezamenlijke inspanning van overheid en Wereldbank is Cancun in amper 36 jaar uitgegroeid van een gehucht van twee families tot een van de grootste centra voor massatoerisme ter wereld.  De focus op het toerisme heeft geleid tot een ‘gespleten’ stad met enerzijds een 22 kilometer lange hotelstrip op een smalle duinreep tussen het meer en de zee en ten westen daarvan een rationeel stadsgrid voor Mexicaanse pioniers die hier hun economische geluk zijn komen zoeken. Dit deel heet dan ook ‘Ciudad de Apoyo’ (Hulpstad) en telt inmiddels 800.000 inwoners die voor hun inkomen vrijwel allemaal afhankelijk zijn van het industrieeltoeristisch complex  van 30.000 hotelkamers.

Indien de huidige tendens doorzet zal de hotelcapaciteit in 2030 verdubbeld zijn en zo ook de ‘Ciudad de Apoyo’. De stad heeft de dringende behoefte die groei planmatig te accommoderen, te meer omdat het stedelijk weefsel nu al lijkt bezwijken onder zijn eigen succes. Bovendien heeft de vernietigende kracht van de orkaan Wilma op 22 oktober 2005 ondubbelzinnig helder gemaakt  hoe kwetsbaar de stad, zowel fysiek als economisch, feitelijk is. In februari 2006 heeft Gijs Wolfs op uitnodiging van ISoCaRP (International Society of City and Regional Planners) deelgenomen aan een Urban Task Force. Het doel was om door middel van een snelle analyse en diagnostiek van de regio op basis van de aspecten stedelijk beeld, mobiliteit en duurzaamheid, te komen tot een aantal aanbevelingen voor de gewenste ontwikkelingsrichting van de stad.

Blijft Cancun concurreren op een mondiale prijsvechtersmarkt  of zoekt het de groei meer in kwaliteit en positioneert de Riviera Maya zich tussen ’s werelds meest exclusieve bestemmingen? En hoe kan de stad ‘volwassen’ worden door een bredere economische oriëntatie? Zijn er kansen zich te positioneren als centrum in de Caribische regio? Op basis van een drietal scenario’s is duidelijk gemaakt hoe keuzes nu het beeld en functioneren van de stad in de toekomst kunnen beïnvloeden.De buitenproportionele schade die Wilma heeft veroorzaakt (in tegenstelling tot wat het stadsbestuur graag verkondigt was Wilma zeker niet de ‘orkaan van de eeuw’) heeft veel te maken met de verstedelijking van plekken die zich daar op basis van de landschapsstructuur niet voor lenen. Voor de ontwikkeling langs de kust is daarom een occupatiemodel voorgesteld dat wel recht doet aan de repetitieve lineaire structuur van duinen en mangroves.De uitkomsten van de studie wordt door het IMPLAN (Instituto de Planeación de Desarollo Urbano) gebruikt bij het opstellen gedurende dit jaar van een Masterplan Cancun 2030.