nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

CPO Duinpanlocatie < >

project

CPO Duinpanlocatie

plaats

Zeist

opdrachtgever

  • Woudwonen
  • de Regie

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Paul Kersten
  • Sacha Buck

ontwerp

2011

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De wijk Kerckebosch te Zeist zal de komende decennia een grote verandering ondergaan. De grote flats die nu in het bos liggen worden de komende jaren vervangen en maken plaats voor een volledig nieuwe wijk, opgezet conform het Scheggenmodel. De wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch WOM (gemeente Zeist en corporatie De Seyster Veste) maakt samen met de bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit de omgeving dit integrale ontwerp. In het project Kerckebosch te Zeist geeft de WOM de gelegenheid aan een groep particulieren om op een speciaal hiervoor aangewezen locatie hun eigen woonomgeving te ontwikkelen.

Woudwonen is een groep initiatiefnemers met als doel om gezamenlijk met 6-8 huishoudens duurzame woningen op deze locatie te realiseren. Dit gebeurt in een zogenaamde ‘cpo’ (collectief particulier opdrachtgeverschap) constructie. In opdracht van Woudwonen hebben de Regie en wUrck een verkavelingstudie en een kostenraming voor de ‘duinpan’ locatie gemaakt.

De ‘duinpan’ locatie heeft een bijzondere topografie; bosrijke stuifduinen in een komvormige structuur definiëren een introverte open ruimte met gefiltreerde lichtinval. Er wordt gekozen voor een stedenbouwkundig opzet die de fysieke kenmerken van de locatie als uitgangspunt gebruikt en de relatie tussen wonen en landschap maximaliseert. De droomvilla’s worden rondom de ‘kom’ georganiseerd en definiëren een collectieve ruimte waar diverse gezamenlijke activiteiten kunnen plaatsvinden. Vanuit deze ruimte worden de villa’s aan de Kerckeboslaan ontsloten en het parkeren opgelost.

De langgerekte woningen worden door middel van een getrapte doorsnede aan de stuifduinen verankerd. Deze doorsnede versterkt de relatie met de omgeving. De woningen vormen een architectonisch samenhangend geheel en zijn tegelijkertijd een vertaling van de wensen van de verschillende gebruikers.  Patio’s, vlonders en balkons fungeren als buffer tussen het interieur en de collectieve bosrijke omgeving. De woningen worden volgens ‘passiefhuis’ en ‘c2c’ principes ontworpen.