nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Cutty Sark < >

project

Cutty Sark

plaats

Londen

opdrachtgever

  • London City Administration

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Paul Kersten
  • Svet Gavrilov

ontwerp

2009

in samenwerking met

  • Mayer Brown

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ship ahoy
De herinrichting van de openbare ruimte rondom het historische zeilschip Cutty Sark moet zorgen voor beter zicht op het schip en een herstel van het contact met het water.

Vloeiende overgangen
Tussen 2006 en 2013 drukte stedelijk ontwikkelingsbureau Design For London, onderdeel van de LDA (London Development Agency) een belangrijke stempel op de verbetering van de openbare ruimte in Londen. Het bureau zocht naar nieuwe strategieën en excellente ontwerpers om haar ambities vorm te geven.

wUrck werd door de LDA uitgenodigd om voor een belangrijke openbare ruimte langs de Thames in Greenwich – de openbare ruimte rondom de Cutty Sark – een visie te formuleren. Dit historische zeilschip trekt jaarlijks zeer veel bezoekers en de openbare ruimte in dit stadsdeel diende voor de Olympische Spelen van 2012 een belangrijke opwaardering te krijgen.

De visie van wUrck ging uit van het creëren van meerdere deelgebieden en het realiseren van vloeiende overgangen tussen de hoogteverschillen van schip, kade en rivier. De materialisering sloot enerzijds aan op de identiteit en materialen van het schip (hout) en anderzijds op het specifieke materiaalgebruik in Greenwich.

Belangrijk onderdeel van het ontwerp was de verplaatsing van de ferryterminal, waardoor er weer zicht op de rivier zou komen en er een voetgangersverbinding naar de drijvende pontons in de getijdenrivier de Thames zou worden gerealiseerd. Daarmee zou er naast een visuele relatie ook fysiek contact met het water worden gelegd.

wUrck werkte deze visie nader uit met het Londense ingenieursbureau Mayer Brown.