Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!
Landelijke losheid
Het plan De Kreeke wordt gerealiseerd op de locatie van de voormalige Euregiotuinen, aan de rand van een open agrarisch landschap doorsneden door ruige kreken, restanten van oude zeearmen. Een bestaande kreek vormt de leidraad voor het stedenbouwkundig plan.
Landelijk karakter
Een vertakt systeem van met riet omzoomde kreken dringt diep door in het woongebied en geeft vrijwel alle kavels een vrije (zicht-)relatie met het weidse landschap ten zuiden van de locatie. De korte weggetjes die het gebied ontsluiten krijgen een landelijk profiel met hagen en grasstroken en eindigen in pleintjes aan de kreek met een brede blik over de omgeving.
In de eerste fase van het project worden 77 woningen gepland, waarvan 17 vrije kavels voorzien van een ‘kavelpaspoort’. De 60 projectmatige woningen zijn verdeeld in drie hoofdtypen: vrijstaande woningen, (asymmetrische) tweekappers en korte rijtjes. De verschillende woningtypes en vrije kavels zijn losjes verspreid over het plan. De wisselende afstand tot de erfgrens en de draaiing van de nokrichting zorgen voor een verdere ‘landelijke losheid’ in het beeld.
Eveneens landelijk van karakter zijn de woningplattegronden met – in de basis – een ruime eetkeuken aan de tuinzijde en de woonkamer traditioneel aan de voorzijde, benadrukt door een groot woonkamerraam, soms uitgevoerd als erker op de hoek. Substantiële uitbreidingsopties – voornamelijk aan de tuinzijde – maken een wezenlijk onderdeel uit van het plan.
Aansluiting bij het krekenlandschap
Binnen dit dorpse kader toont de architectuur van de woningen een duidelijke onderlinge verwantschap. Gestreefd is naar een terughoudend beeld en een kleurstelling die aansluit bij de ‘toon’ van het krekenlandschap. Kenmerkend zijn de asymmetrisch overstekende kappen, gedekt met antracietkleurige keramische pannen die sterk op het licht reageren. De donkere, zacht glanzende kappen met hun schijnbaar willekeurig wisselende richtingen roepen het beeld op van vers geploegde Zeeuwse klei. Verschillende kleuren gemêleerd metselwerk – in een palet van lichtbeige tot donkerbruin – en afwisselende architectonische accenten individualiseren de woningen op bescheiden wijze.