nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Fysio Van Lammeren < >

project

Fysio Van Lammeren

plaats

Bergen op Zoom

opdrachtgever

  • Fysiotherapie van Lammeren

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Roeland Bornebroek

ontwerp

2015

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Balansoefening
Drie nieuwe behandelkamers in de gymzaal van een praktijk voor fysiotherapie voegen functionele ruimte toe, zonder het gebruik en de architectonische kwaliteiten van de bestaande ruimte te verstoren.

Standaardontwerp
Fysiotherapie Van Lammeren is gevestigd in het hoofdgebouw van de voormalige Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom. De kazerne werd in 1939 gebouwd naar een standaardontwerp van kapitein der genie A.G. Boost. De militaire functie verviel in 1996. Een deel van het complex is momenteel in gebruik als centrum voor de gezondheidszorg, met verschillende gebruikers, waaronder de fysiotherapiepraktijk.

Mezzanine
Fysio Van Lammeren beschikte over een aantal behandelkamers en een gymzaal. De ontwerpopdracht bestond eruit om in de gymzaal drie extra behandelkamers in te passen. Vanwege de kwaliteit van het oorspronkelijke kazernegebouw en het beperkte beschikbare budget is gekozen om de nieuwe ruimten een neutraal karakter te geven en een minimale impact op het bestaande gebouw te laten hebben. De kenmerkende houten dakspanten, lattenplafonds en hoge ramen worden niet verstoord.

Aan één zijde van de gymzaal wordt een mezzanine aangebracht met de drie behandelkamers. Zo blijft het volledige vloeroppervlak van de gymzaal benutbaar. De glazen kopse wand van de behandelkamers – tot ooghoogte translucent, daarboven transparant – is er niet alleen voor lichttoetreding, maar zorgt er ook voor dat het plafond zichtbaar blijft en de gymzaal als één grote ruimte ervaarbaar blijft.