nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

‘Greetings from Flushing’ < >

project

‘Greetings from Flushing’

plaats

Vlissingen

opdrachtgever

  • Proper Stok
  • WBU

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Gijs Wolfs
  • Svet Gavrilov
  • Danli Sheng

ontwerp

2007

in samenwerking met

  • Henket & Partners
  • Fierloos Architecten

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De partners van wUrck waren in een eerder werkverband verantwoordelijk voor het opstellen van het Masterplan Scheldekwartier in Vlissingen. Met deze inzending voor de eerste ontwikkelcompetitie van Dokkershaven is de ambitie van het realiseren van een pandsgewijs opgebouwde binnenstad gecombineerd met de doelstelling het oude centrum een karakteristiek nieuw havenfront te geven: een beeld dat bij de bezoekers in het geheugen gegrift blijft.Vlissingers zijn gehecht aan veel licht, ruimte, water en de zoute lucht. Elementen die in het Dok nog goed te ervaren zijn. De binnenstad daarentegen heeft weer zijn eigen, bijna tegenovergestelde kwaliteit: compact, stenig en besloten. Het Perrydok heeft in aanzet het vermogen deze twee sferen bij elkaar te brengen. Of sterker nog: door zijn trechtervorm het licht en de ruimte als het ware de binnenstad in te zuigen. We gaan dit bewerkstelligen door het spectaculaire Zeeuwse licht te vangen in de gevels van de verschillende panden. In plaats van traditioneel diepliggende ramen waarin het reflecterend glasoppervlak kleiner wordt door schaduw en perspectivisch beeld, trekken we de glasvlakken zoveel mogelijk uit het gevelvlak waardoor het licht maximaal gereflecteerd wordt. We doen dit door voornamelijk uitgebouwde kozijnen en erkers te gebruiken voor de gevelopeningen. Door tegelijk de gevel meer open dan gesloten te maken ontstaat, mede door de uiteindelijke complexiteit van reflecties, één samenhangend geheel van lucht, gevelwanden en water.

De drie blokken tellen 120 ruime stadswoningen en appartementen. Alle woningen beschikken over twee gebouwde parkeerplaatsen. Het blok dat in de aanloop van het nieuwe kernwinkelgebied ligt bevat 1500m2 commerciële ruimten. Rond het Perrydok liggen vijf horecagelegenheden met als thema ‘vis’. Naast de regionale gastronomische viscultuur is er plaats voor bijvoorbeeld een sushibar, een Portugees of Scandinavisch specialiteitenrestaurant, een oesterbar, of een originele Fish ’n Chips.

Direct in de as van de nieuwe brug over het Dok wordt het monumentale van Dishoeckhuis herbouwd. Hier komt een sterrenrestaurant, in combinatie met verhuurbare zalen, luxe hotelsuites en een exclusieve bar onder de volledig beglaasde kap. ’s Avonds gloeit het van Dishoeckhuis op in wisselende kleuren; het wordt een fantastische nieuwe entree van de binnenstad, …een baken in de stad en aan de haven…!

gerelateerde projecten

Scheldekwartier

Vlissingen