Groene Cascade, Zeist

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • MOD Invest
  • BouwXS
  • Gemeente Zeist

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Gijs Wolfs
  • Remco Bangma
  • Laurien Korst

ontwerp

2018

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tetriswonen
Een achteraf gelegen locatie in Zeist wordt omgevormd tot een ‘hortus conclusus’ met veertig klimaatneutrale huurwoningen en bijzondere, opgetilde stoepen. Ingenieus in elkaar grijpende plattegronden faciliteren specifieke woonvormen.

Duurzaamheid en innovatieve woonvormen
De gemeente Zeist heeft de ambitie om in 2030 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Ten aanzien van nieuwbouwwoningen is de ambitie om ‘Nul-Op-de-Meter’-woningen te realiseren, zonder aardgasaansluiting en zonder energierekening. De hoge duurzaamheidsambities vertalen zich in een gewenste GPR-score van minimaal 8. Voor de locatie aan de Geiserlaan werd bovendien gevraagd te onderzoeken welke innovatieve woonvormen geschikt en haalbaar worden geacht.

Hortus conclusus
De bouwlocatie, voorheen in gebruik door een Gamma, wordt aan drie zijden omsloten door erfafscheidingen en gesloten bedrijfsgevels; de vierde zijde grenst aan een te handhaven parkeerplaats voor bewoners. Deze relatief geïsoleerde ligging heeft ertoe geleid de plek op te vatten als een ‘hortus conclusus’, een besloten binnentuin. In die tuin staan drie stroken met woningen die allemaal een oriëntatie hebben op het zuidwesten.

Bijzonder aan deze stroken woningen is de opgetilde stoep op de eerste verdieping – een gevolg van de ingenieuze stapeling van woningtypen die om een tweede ontsluitingsniveau vroeg. In de doorsnede van de woningen ontstaat zo een getrapte, bezonde gevel met volop ruimte voor plantengroei: de Groene Cascade.

Tetris
De ontwerpvisie speelt in op de veranderende gezinssamenstellingen in Nederland en daarmee de vraag naar specifiekere woonvormen. De Groene Cascade omvat 5 typen woningen die als in een Tetris-spel in elkaar schuiven. Deze opzet biedt diversiteit en flexibiliteit. De modulaire opbouw maakt toekomstige aanpassingen eenvoudig. Een grote beukmaat van 5 meter, hoge plafonds, veel licht, privacy en groen rondom de woning garanderen daarbij een hoog wooncomfort. De daken van de woningen zijn voorzien van hoogwaardige PV-panelen. De gevels zijn opgebouwd uit constructief isolerende wanden. De buitenkozijnen zijn voorzien dubbele kierdichting en Triple isolatieglas.