Herstructurering Nachtegaallaan, Goes

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • BVR
  • Beveland Wonen

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Stephan Nierop
  • Alberto Nanni

ontwerp

2024

in samenwerking met

  • BVR

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stedenbouwkundig opzet
De herontwikkeling van de locatie aan de Nachtegaallaan is een schoolvoorbeeld van duurzame ontwikkeling van vastgoed. Het gaat namelijk niet enkel over uitstekende milieuprestaties en ecologische inclusie, maar evenzeer over ruimtelijke- en functionele kwaliteit, veiligheid en behoud van identiteit en tijdsgeest.

De stedenbouwkundige opzet bestaat uit vier bouwblokken van drie en vier bouwlagen, geplaatst in het verlengde van de waaiervormige blokken aan de Nachtegaallaan. De blokken zijn zuid(-oost) georiënteerd en worden ontsloten door middel van een galerij aan de noordzijde. De blokken zijn aan de westzijde ten opzichte van elkaar verschoven. Deze verschuiving wordt benadrukt door het creëren van een kopaccent per blok. We hebben gekozen voor subtiele nuances in de koppen. De opzet is ruim en luchtig.

Het gebied kenmerkt zich door een sterk groen karakter, met aanvullende openbare voorzieningen tussen de blokken, zoals ontmoetingsplekken of speelvoorzieningen. De nieuwe bewoners genieten van een parkachtige omgeving met volwassen bomen, wadi’s, open zichtlijnen en goede bezonning.

Architectuur
De hedendaagse vertaling van de oorspronkelijke jaren ‘50 architectuur vormt het uitgangspunt voor het gevelbeeld. De wederopbouwarchitectuur fungeert als inspiratiebron. Wederopbouwarchitectuur in Nederland, die zich uitstrekt van de late jaren 1940 tot het midden van de jaren 1960, kenmerkt zich door verschillende herkenbare elementen die de naoorlogse periode weerspiegelen. Deze architecturale stroming ontstond als een reactie op de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog en was gericht op het herstellen en vernieuwen van steden en infrastructuur. Zes karakteristieke aspecten van de wederopbouwarchitectuur komen terug in ons ontwerp: functionaliteit en efficiëntie; ritmiek en repetitie; metselwerk als basismateriaal; betonnen accenten; geïntegreerde galerijen en ambachtelijke detaillering.

In onze hedendaagse interpretatie hebben we bewust gekozen voor een hoofdmassa met een heldere en repetitieve structuur, waarbij verticale baksteenpenanten aan de zuidzijde en elegante pilasters aan de galerijzijde het gevelbeeld bepalen. Deze keuze weerspiegelt niet alleen de functionele efficiëntie van de wederopbouwarchitectuur, maar ook de duurzaamheid en tijdloosheid die deze stijl kenmerken.

Programma
De geschakelde bouwmassa’s zijn ontworpen op basis van de positie van het woningbouwprogramma. In de kopaccenten worden de grotere appartementen gepositioneerd (PMC8-types), terwijl de andere appartementen (PMC7-types) in het verlengde van deze kopaccenten worden geplaatst. De eerste drie blokken combineren een mix van PMC7- en PMC8-types, terwijl de laatste exclusief uit PMC7-types bestaat. Desalniettemin is er differentiatie aangebracht door variatie in de buitenruimtes en verbijzondering van de kopgevels.

Duurzaamheid
Door de strengere eisen op het gebied van duurzaamheid is in het ontwerp continu rekening gehouden met de beperking van energiebehoefte en het compenseren daarvan. Dat resulteert in woningen met een netto energieverbruik van Nul Op de Meter. Hiermee wordt de maximale Energie Prestatie Vergoeding behaald. Aanvullend daarop is gezocht naar zo veel mogelijk passieve werking van het gebouw, om het wooncomfort te vergroten en klimaatinvloeden te beperken. Dit heeft geresulteerd in een aantrekkelijk gebouwontwerp met een uitstekende milieuprestatie.

Onderdeel van deze milieuprestatie is ook de mate waarin het gebouw zorgdraagt voor het lokale ecosysteem en de weers- en klimaatinvloeden op de locatie. Dat resulteert in een landschappelijke inbedding die voldoende water kan bergen bij hevige neerslag. Ook zijn diverse nest- en broedvoorzieningen voor lokale diersoorten opgenomen in het plan en ontstaat er in het landschap ruimte voor foerageergebied van deze diersoorten.