nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Hof van Noord < >

project

Hof van Noord

plaats

Helmond

opdrachtgever

  • Fortis Vastgoed Ontwikkeling
  • Hevo

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Oriol Casas Cancer

ontwerp

2007

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Winkelcentrum de Bus vormt het geografisch hart van de naoorlogse wijk Helmond- Noord. Wat op de stadsplattegrond oogt als een vanzelfsprekend hart van de wijk heeft op ooghoogte echter duidelijk minder karakter. Een naar binnen gekeerd en gezichtsloos winkelcentrum omspoeld door parkeerplaatsen en ruim opgezette infrastructuur. Een goed lopende winkelvoorziening, maar geen hart van de wijk.

Een slimme reorganisatie en de toevoeging van woningen geven het winkelcentrum een karakter en uitstraling die recht doen aan zijn centrale positie in de wijk. Niet alleen een winkelcentrum maar ook een ontmoetingsplaats voor de wijk, de Hof van Noord. Het maken van een krachtig stedelijk gebaar in de diffuse stedelijke omgeving van het Nieuwveld vereist een sterke vorm, tegelijk object ‘op het gras’ en zelf ruimtevormend. De reeds aanwezige vierkante grondvorm van het centrum vormt hiervoor de basis.

In de nieuwe opzet worden alle zijden van het vierkant door bebouwing gedefinieerd. Het nieuwe openbare winkelplein, de Hof, ‘holt’ het vierkant uit tot een U-vorm, die zich op expressieve wijze opent aan de zuidzijde tegenover het nieuwe zorgcentrum. De hoekpunten van het vierkant worden gemarkeerd door kleinschalige woontorens van verschillende hoogte, strategisch gepositioneerd in de diverse zichtassen van de wijk. Het centrum krijgt daarmee een ‘skyline’ en wordt reeds van een afstand zichtbaar.

Nieuwe royale winkelpuien, een doorlopende glazen luifel en een fraaie pleinvloer geven een feestelijke uitstraling aan de Hof. De meer gesloten buitenzijdes van het vierkant wordt voorzien van een nieuwe eenduidige gevel en vormt een stevige plint voor de torens, ‘opengesneden’ ter plaatse van de entrees van de woningen en de openbare doorsteken naar de Hof.

Bezoekers van het centrum parkeren op comfortabele wijze direct op de Hof. Brede voetgangerszones, het verblijfsgedeelte aan de noordzijde en de inrichting van het plein zorgen er desalniettemin voor dat de auto hier ‘te gast’ is. Een strook direct rond de buitenzijde van het vierkant biedt aanvullende parkeermogelijkheden en fungeert tevens als expeditiezone.

Een krachtig stedelijk object met een karakteristiek silhouet en een levendig binnenplein. Een kasteel voor Helmond Noord.