Kinderdagcentrum De Boemerang, Hilversum

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Stichting Sherpa

planteam

  • Paul Kersten
  • Mieke van der Arend
  • Lucia Longoni

ontwerp

2013

oplevering

2014

in samenwerking met

  • KAW Architecten en Adviseurs Rotterdam

fotografie

Gerard van Beek

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vloeiend landschap
Stuifduinen, heidelandschappen en lommerrijke bossen: dat zijn de typische kenmerken van de Utrechtse Heuvelrug waarvan rekenschap wordt gegeven in het ontwerp voor het kinderdagcentrum Boemerang.

Ruimtelijke continuiteit
De nieuwbouw van de Boemerang voor de opvang voor kinderen tot 18 jaar met een verstandelijke of meervoudige beperking is ontworpen door KAW. wUrck is verantwoordelijk voor het ontwerp van de buitenruimte.

Ondanks het complexe programma van halen en brengen, parkeren, gescheiden entrees en besloten buitenruimtes voor veelal kwetsbare kinderen, is met het ontwerp geprobeerd zoveel mogelijk ruimtelijke continuïteit te suggereren. Er zijn geen harde overgangen van groene zones naar de bestrating, fysieke afscheidingen blijven laag en transparant of zijn naar gelang de gewenste functionaliteit te openen. Bovendien wordt de functionele complexiteit van het maaiveld ruimtelijk gecompenseerd door de eenduidige toepassing van boomclusters over het hele terrein: het bladerdek ligt als een transparante groene deken over het hele terrein.

Buiten zijn
De bewegende schaduwen, het gefilterde licht en het zachte ruisen vormen een belangrijke bijdrage aan beleving van ‘buiten zijn’ door de kinderen. Deze zintuiglijke waarneming wordt verder gestimuleerd door de ornamentale toevoeging van kleuraccenten in de beplanting. Speeltoestellen, verlichtingsmasten en hekwerken zijn gemaakt van verschillende houtsoorten.

Door de continuering van de vloeiende landschappelijke vormen uit de natuurlijke omgeving in het buitenruimteontwerp ontstaat een contrast met de rationele opzet van het gebouw en worden de karakteristieken van zowel het ‘natuurlijke’ als het ‘cultuurlijke’ versterkt.