nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Kop van het Ruim < >

project

Kop van het Ruim

plaats

Dronten

opdrachtgever

  • Foruminvest bv

planteam

  • Ernst van Rijn
  • (in dienstverband VHP)

ontwerp

2002

oplevering

2003

fotografie

Hans Pattist

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De kern van Dronten wordt geheel volgens het klassieke ‘poldermodel’ gemarkeerd door een drietal kerktorens, voor iedere gezindte één. Het nooit geheel voltooide centrum rond het Ruim wordt momenteel ingrijpend verbouwd. Door middel van een sterke verdichting binnen het bestaande areaal wordt gestreefd naar een compact en beschut centrum, een moment van stedelijkheid in de weidsheid van de Flevopolder.

De Kop van het Ruim vormt de noordoostelijke hoeksteen van het nieuwe centrum. De twee woon-winkelgebouwen, die gezamenlijk 37 woningen en ongeveer 2800 m2 winkelruimte bevatten, geven vorm aan twee belangrijke toegangen tot het kernwinkelgebied. Aan de noordzijde vouwt het project zich op sculpturale wijze om de als landmark behouden katholieke klokkentoren en vormt een pleintje aan het Park; hier bevindt zich de hoofdentree van de woningen. Aan de zuid- en westzijde definiëren de twee gebouwen de nieuwe winkelstraten en bieden door middel van overstekken en glazen luifels beschutting aan het winkelend publiek. Aan de oostzijde geeft het project een stevige wand aan een parkeerplein.

De 31 appartementen in het hoofdgebouw zijn gegroepeerd rond een opgetilde halfopen binnenhof. Deze gemeenschappelijke ‘loge’ aan het Park organiseert zowel de ontsluiting als de buitenruimtes van de woningen. Op de eerste verdieping bevinden zich Verandawoningen direct aan de hof, op de tweede verdieping worden de brede Dakpatiowoningen ontsloten vanaf een ruim entreebalkon. De monumentale luifel, de groene eilanden en de verrassende aanwezigheid van de klokkentoren geven verder vorm aan dit stedelijk interieur.
Het tweede gebouw is kleiner en lager, maar toch duidelijk familie van het hoofdgebouw. Boven de winkels bevinden zich een zestal woningen, door middel van individuele trappen ontsloten vanuit een zonnige steeg.

De straatgevels van het project zijn uitgevoerd in een diepgevoegde gemêleerde baksteen. De lange, ‘uitgefreesde’ raamstroken met aluminium schuifpuien en gelakte houten panelen verschillen per verdieping en per geveloriëntatie subtiel qua maatvoering en detaillering. In overeenstemming met haar interieurkarakter is de gevel van de binnenhof ‘ontdaan’ van baksteen en uitgevoerd in hout en stucwerk. De individuele winkelpuien op de begane grond worden ritmisch ingekaderd door verlichte betonpenanten.

gerelateerde projecten

Boulevard Zuid

Eindhoven