Les ombrières, Hilversum

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Gemeente Hilversum

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Roeland Bornebroek
  • Svet Gavrilov
  • Antoine Griffon

ontwerp

2022

in samenwerking met

  • Ontwerpend constructeur: Lüning
  • Lichtontwerp: SiSi
  • Kostendeskundige: abt

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Twee overkappingen, voor het busstation en voor de entree van de ondergrondse fietsenstalling, ontworpen als familie van elkaar, voegen zich op vanzelfsprekende wijze in het nieuwe stationsgebied van Hilversum. De lichtvoetige en transparante beschutting tegen de elementen is geïnspireerd op het gefilterde zonlicht onder de bladerdekken van de omliggende bossen van het Hilversumse landschap; les ombrières.

Familie
Inspiratie vanuit het omliggende Hilversumse landschap, eveneens één van de vijf pijlers waarop het stedenbouwkundig plan voor het nieuwe stationsgebied is gebaseerd, heeft geleid tot een concept van een bladerdek met takken en boomstammen. Dat is vertaald naar twee overkappingen die in vormentaal, opbouw, detaillering en materialisatie familie zijn van elkaar. De hoofddraagconstructies van gelamineerde houten spanten wortelen op het maaiveld. Ze dragen een licht en transparant dek bestaand uit een beglaasd stripstalen frame dat beschutting biedt tegen de elementen. In de groene en bomenrijke stationsomgeving zijn de overkappingen ontworpen als onderdeel van een bos.

Overkapping busstation
Het nieuwe busplein kenmerkt zicht door een gefacetteerde vormentaal die terug te vinden is in de met natuursteen omzoomde plantvakken op het plein. De overkapping voegt zich op natuurlijke wijze in deze systematiek. Door de minimale footprint van de hoofddraagconstructie blijft het busplein vrij doorgankelijk. Wachtende reizigers hebben alzijdig zicht op de verschillende busplatforms rondom het busplein.

Op het maaiveld is de overkapping geworteld met inrichtingselementen en materialen die op het gehele busplein terug te vinden zijn. De natuursteen plinten, de houten zitelementen en de accenten in de betrating d.m.v. terugkerende verbanden en principes sluiten naadloos aan op de inrichting van het plein.

De opbouw van de overkapping bestaat uit modulaire constructieonderdelen. De basis is een L-vormig gelamineerd houten spant dat in drievoud samengevoegd de stam vormt van één boom. Op de houten hoofddragconstructie, die bestaat uit drie bomen, rust een slank stripstalen membraam dat een vertaling is van de bladerdekken. Zodoende is de overkapping een vanzelfsprekend onderdeel geworden van het groene karakter van het busplein.

Overkapping fietsenstalling
De nieuwe ondergrondse fietsenstalling met een omvangrijke capaciteit van 5000 fietsen heeft een hoofdentree die wordt ontsloten met tapis roulants en hellingtrappen. De entree is gelegen op een plein dat een kruispunt vormt in de hoofdstructuur van de ontsluiting van het stationsgebied en het centrum van de stad. De envelop van de entree-overkapping is geminimaliseerd om zichtlijnen op en over het plein zo vrij mogelijk te houden.

Het helder glazen volume omhult een bijzondere constructie die onmiskenbaar familie is van de overkapping op het busplein. De samenstelling van modulaire onderdelen is identiek; de houten spanten en het beglaasde stripstalen membraam vormen op soortgelijke wijze onderdeel van de bomenrijke omgeving waarin de twee verschillende objecten zijn gelegen.