nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Lindenhof < >

project

Lindenhof

plaats

Leiden

opdrachtgever

  • KIKX Development
  • Gemeente Leiden

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Paul Kersten
  • Remco Bangma
  • Thibo Duifhuizen
  • Leonardo Marchese
  • Leander Rispens

ontwerp

2019

in samenwerking met

  • De Langen & van den Berg
  • New Horizon
  • Klimaatgarant

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Samen in de stad
De Lindenhof voegt 13 woningen en een kinderdagverblijf toe aan de introverte Zeeheldenbuurt in Leiden. De woningen zijn gelegen rondom een opgetilde, collectieve hof, waarmee een ruimtelijk divers woonmilieu ontstaat met bijzondere gebruiksmogelijkheden.

Verborgen wereld
De Zeeheldenbuurt vormt een compact en fijnmazig stedelijk weefsel aan de rand van de historische binnenstad van Leiden. De kleinschaligheid van de stedenbouwkundige opzet in samenhang met de traditionele vormentaal uit het begin van de twintigste eeuw geven de buurt een sterke samenhang: een tuinstedelijk dorp, midden in de stad, met een introvert karakter. Het beeldkwaliteitsplan spreekt zelfs van ‘een verborgen wereld met een bevoorrechte ligging’.

Voor de locatie Dolfijn/’t Schippertje, tussen de Munnikenstraat en de Oosterstraat, ontwierp wUrck de Lindenhof: een plan voor 13 ruime eengezinswoningen, die nieuw leven brengen in de straten maar tevens vorm geven aan een opgetilde gemeenschappelijke hof. Deze hof is aantrekkelijk groen ingericht en staat in open verbinding met het voormalige schoolplein aan de Oosterdwarsstraat dat wordt heringericht als buurttuin. Een reeds op de locatie aanwezig kinderdagverblijf wordt geherhuisvest, deels op de begane grond van een bestaande gymzaal en deels in nieuwbouw, rond een beschutte, zonnige patio. Bovenin de gymzaal, onder de spanten van het ‘schip’, komt een bijzondere loftwoning.

Dubbele oriëntatie
De Zeeheldenbuurt bestaat voor het grootste deel uit kleine eengezinswoningen. De Lindenhof biedt daarentegen ruimte aan grotere gezinnen die nu niet of nauwelijks in de buurt terecht kunnen. De ruime, grondgebonden eengezinswoningen hebben een gebruiksoppervlakte van 130 m², verdeeld over drie lagen. De duurzame nul-op-de-meter woningen kennen verschillende gebruiks- en indelingsmogelijkheden. Een indeling met vier slaapkamers behoort tot de mogelijkheden, maar ook werken aan huis is op een vanzelfsprekende manier inpasbaar. Bijzonder is de dubbele oriëntatie van de woningen: ze zijn zowel gericht op de straat als op de hof. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk wonen en werken binnen de woning ruimtelijk te scheiden, met eigen toegangen.

Collectieve hof
De opgetilde, collectieve hof vormt als het ware een extra laag tussen woning en buurt. De hof betrekt de individuele woningen, en daarmee de bewoners, op eigentijdse wijze, zonder verplichtingen, op elkaar. Men woont samen in de stad: het gemeenschapsgevoel van de nieuwe tuinstad. De hof biedt bovendien een veilige en overzichtelijke speelplek voor kinderen.

Gebouwde bloembakken, tuinmuurtjes en wintergroene heesters worden ingezet als adequate afscherming tussen de private verandaterrassen onderling en de gemeenschappelijke middenruimte, zodat het groene beeld van de hof overheerst en er tegelijk geen behoefte aan schuttingen gaat ontstaan.

De stallingsgarage onder de hof biedt plaats aan 17 parkeerplaatsen en een collectieve fietsenstalling. Vanuit de stallingsgarage worden tevens de individuele (fietsen-) bergingen ontsloten die ook een directe doorgang naar de woningen bieden.

Tuinstedelijk karakter
De Lindenhof voegt zich als een bescheiden nieuw ensemble binnen het tuinstedelijk karakter en de bestaande architectonische kwaliteiten van de buurt. De lage dakgoot en de relatief hoge schuine kap zorgen ervoor dat de nieuwe drielaagse bebouwing optimaal aansluit bij de overwegend wat lagere bebouwing van de buurt.

Ook de zorgvuldige metselwerkdetaillering zoekt haar inspiratie in voorbeelden uit de buurt. De straatgevels van de Lindenhof worden geleed door een subtiele architectonische articulatie van de gevelopeningen, met bescheiden accenten ter plaatse van de voordeuren, en bekroond door een meer stevig ritme van geprononceerde dak-erkers op de eerste verdieping. De schuine kap daarboven wijkt terug uit het straatbeeld en wordt alleen doorbroken door in het dakvlak liggende balkonvensters.

Circulair bouwen
Duurzaamheid beperkt zich al lang niet meer tot het zo goed mogelijk isoleren van de gevel en het plaatsen van zonnepanelen op het dak. De totale ontwikkeling moet een zo licht mogelijke carbon footprint achterlaten op onze aarde. Gebouwen moeten stevig en vooral goed geïsoleerd zijn, maar aan het einde van de levensduur ook eenvoudig te demonteren in losse, herbruikbare onderdelen en grondstoffen.

De woningen hebben een beukmaat die toestaat om vrij te overspannen zonder dat er dragende wanden in de ruimte staan. Ze zijn daarmee flexibel in te delen en mocht de woon- of zorgbehoefte van de bewoners veranderen dan kan de woning in de loop der tijd mee veranderen. De gekozen materialen zijn bij voorkeur duurzaam geproduceerd en voorzien van een materialenpaspoort. De speeltoestellen en betontegels van het schoolplein worden hergebruikt. Mogelijke andere kansen zullen in de volgende fase nader worden onderzocht, mede op basis van een opgestelde oogstlijst van op de locatie aangetroffen materialen.