nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Melkweg < >

project

Melkweg

plaats

Bilthoven

opdrachtgever

  • Smit’s Bouwbedrijf

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Gijs Wolfs
  • Jakob Grambow
  • Stephan Nierop
  • Anna Giulia Gregori

ontwerp

2015

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als voormalige scholenlocatie is het plangebied Melkweg centraal gelegen in de uitbreidingswijk Brandenburg. De locatie grenst rondom aan een aantal verschillende gebieden met ieder een eigen karakteristiek, gerelateerd aan de periode waarin ze gebouwd zijn. De nieuwe ontwikkeling voegt zich op vanzelfsprekende wijze naar de stedenbouwkundige structuur van de woonblokken en -hoven aan de Orionlaan. Het meest westelijke blok kent een bijzondere positie als ruimtelijk scharnierpunt tussen verschillende stedenbouwkundige eenheden.

De bestaande groene ‘scheggen’ zijn een kwalitatieve drager voor de hele ontwikkeling. Het zijn ook deze parkachtige groenzones die de relatie leggen met de omgeving: de groene ‘tentakels’ van het park verankeren het plangebied aan de omringende buurten van Brandenburg en het landschap. De structuur van (fiets)paden kan dit concept van verbindende, autoluwe en deels autovrije groenzones versterken.

Alle woningen in het plan zijn grondgebonden en kennen een eenvoudige hoofdstructuur. De beukbreedte is constant, terwijl hoogte en diepte van de woningen variëren. Binnen deze heldere opzet is een veelheid van woningtypes mogelijk, van compacte beneden-bovenwoningen tot ruime eengezinswoningen. De woningen worden verder gedifferentieerd en voorzien van specifieke kwaliteiten door subtiel in te spelen op hun oriëntatie ten opzichte van de zon en hun relatie met de groene openbare ruimte. De woningen met een voorgevel op het zuiden aan de Melkweg krijgen een breed opengewerkte, veranda-achtige gevel aan een diepe voortuin, terwijl de op het noorden georiënteerde (voor)gevels voorzien worden van een hoge, smalle raampartijen die het daglicht diep in de woning brengen. Bij de voorgevels op het oosten en westen wordt de gootlijn van de laag doorgetrokken kap gedragen door glazen erkers die fungeren als ‘ogen’ op de aangrenzende groene scheggen. Een zevental hoge, drielaagse koppen – met kap – fungeren niet alleen als stedenbouwkundig accenten, maar geven ook een bijzonder karakter aan de betreffende woningen met de entree en markante raampartijen op de kop.

De charmante architectonische eenvoud maakt de verschijningsvorm ingetogen en ‘tijdloos’, waardoor er niet geconcurreerd wordt met de grote verscheidenheid aan architectuurbeelden in de omgeving. Juist de terughoudendheid van de architectuur biedt de openbare ruimte de mogelijkheid een beeldbepalende rol te verwerven als gemeenschappelijk groen tapijt dat de hele wijk verbindt.