Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!
Familie van Kunstwerken
De Rijksweg N18 tussen Varsseveld en Enschede vormt een verbinding tussen het knooppunt Arnhem/Nijmegen en het stedelijk netwerk van Twente. In de huidige situatie loopt de weg door en langs een aantal kernen, wat voor knelpunten ten aanzien van verkeersveiligheid en leefbaarheid zorgt. Het tracé wordt daarom aangepast.
Integraal ontwerp
Het ontwerp voor de nieuwe N18 is een integrale ontwerpopgave, waar in een integraal team (architect, constructeur, landschapsarchitect, ecoloog, hydroloog en wegontwerper) aan is gewerkt. Het landschapsontwerp is gebaseerd op een zo laag mogelijk ingepaste weg en een optimale ecologische waarde en afstemming tussen ontwerp en beheer. Energieopwekking met PV-panelen voorziet in de stroombehoefte van de N18.
De verschillende kunstwerken zijn als één familie ontworpen en ondergeschikt aan het landschap. De vormgeving van de bouwkundige componenten en de materialisering daarvan wordt in alle kunstwerken consequent geïmplementeerd. De kunstwerken zijn ingetogen en neutraal vormgegeven. Hekwerken, randelementen, onderslagbalk en tussenondersteuningen hebben vloeiende lijnen met ronde en vloeiende overgangen en zijn slank vormgegeven.
Identiteit van het landschap
Om de identiteit van het landschap in de kunstwerken te projecteren worden de taluds onder de kunstwerken en de wanden bij de landhoofden en tunnels voorzien van een bijzonder patroon. Dit patroon is een abstractie van de twee landschapstypologieën die te vinden zijn langs de N18: het esdorpen- en kampenlandschap en het ontginningslandschap.
Markante punten
Naast de kunstwerken en de landschappelijke inrichtingen zijn ook twee markante punten ontworpen: de Laarberg bij Groenlo en de spiraalheuvel in de gemeente Berkelland.
Bij de Laarberg is ervoor gekozen om het hier gelegen bewaard gebleven deel van de circumvallatielinie uit 1627 te accentueren door het zichtbaar maken van het dwarsprofiel van deze doorsnede. Het viaduct wordt ingepakt in opgaand groen en in de lussen van de afslagen zijn wadi’s voorzien voor waterberging. In de waterpartijen zijn bovendien drijvende PV-panelen opgenomen.
De spiraalheuvel bij de brug over de Berkel krijgt een verdiept in de heuvel gelegen pad dat leidt naar een uitzichtpunt dat wordt bekroond door een glazen afdak met PV-panelen.
Op beide plekken wordt gewerkt met een combinatie van Cortenstaal en BioBlocks.