nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Stadshart Lelystad < >

project

Stadshart Lelystad

plaats

Lelystad

opdrachtgever

  • Gemeente Lelystad
  • OMS Beheer bv

planteam

  • Paul Kersten
  • Sjoerd van der Linden
  • Christophe de Gussem
  • in dienstverband bij VHP

ontwerp

2008

oplevering

2009

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Begeleide beweging
Bij het ontwerp van de openbare ruimte van het stationsplein en stadshart van Lelystad is met minimale middelen een maximaal resultaat nagestreefd.

Kloppend stadshart
Het stationsplein is een transferplein. Bezoekersstromen vanuit het station zoeken de weg naar het nieuwe stadshart van Lelystad. Dit transferplein krijgt een dynamisch karakter. Het gaat erom logische bewegingen over het plein op een vanzelfsprekende en vloeiende wijze te structureren. Dit geldt voor voetgangers, maar ook voor de bussen, taxi’s en fietsers.

De indeling van het stationsplein en de daarbij behorende vervoersstromen is erop gericht om de link tussen twee polen – de entree van het station en het stadskantoor en winkelhart – zowel in ruimtelijke zin als functioneel te optimaliseren. Vanaf de roltrappen van het station zijn de balie van het stadskantoor, alle nieuwe winkels van het stadshart en de entree van het Waagtheater volledig drempelloos te bereiken.

Met minimale ontwerpmiddelen is een maximaal resultaat bereikt: geen overdaad aan straatmeubilair en drukke uitbundige bestrating, maar een uiterst duurzaam en degelijk palet van baksteen en graniet. Een heldere vormentaal van gebogen lijnen structureert de verkeersstromen en begeleidt de voetgangers. De band/bank op het stationsplein begeleidt bussen en voetgangers van station naar Stadshart. Voor de winkelstraten wordt dezelfde baksteen ingezet en een fraaie gebogen natuurstenen band begeleidt de gecurvde lijngoot en geeft richting en identiteit.

Stationsplein
Het stationsplein krijgt een sterke eigen identiteit. Dat gebeurt enerzijds door de aansluitende bebouwing, de fraaie nieuwe stationskap en het nieuwe bouwblok aan de oostwand van het plein. De vloeiende lijnen van de bewegingen worden gesymboliseerd en geordend middels een prachtige natuurstenen band waarin LED-verlichting is opgenomen.

Grote platanen op het plein completeren het ruimtelijk beeld en verzachten de ruimte. De nieuwe stadsstraten worden verfraaid middels natuurstenen goten en plantenschalen van natuursteen met Japanse Esdoorns.