Stationsplein, Bergen op Zoom

opdrachtgever

  • Gemeente Bergen op Zoom

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Lucia Longoni
  • Edu Lamtara

ontwerp

2015-2016

oplevering

2017

in samenwerking met

  • Goudappel Coffeng

fotografie

Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Natuursteenlobby
Met een ingetogen en duurzaam ontwerp verbindt het stationsplein de binnenstad van Bergen op Zoom met het station.

De gemeente Bergen op Zoom heeft de afgelopen jaren een flinke slag gemaakt met de herinrichting van het openbaar gebied rond het NS-station. Het Busplein, Zuidoostsingel en Oude Stationsweg zijn enkele jaren terug opnieuw ingericht. De reconstructie van de voetgangerstunnel met de entrees aan de zijde van de Parallelweg en aan de zijde van het Stationsplein samen met de uitbreiding van de fietspleinen zijn ook door wUrck ontworpen.

We hebben het stationsplein als een verlenging van de openbare ruimte van de binnenstad van Bergen op Zoom ontworpen. Het stationsplein kreeg een materialisering die maximaal is afgestemd op de ambitie die ook voor de binnenstad geldt, een combinatie van donkergrijze en bronskleurige natuursteen. Het heeft een robuuste en elegante uitstraling.

Naast een prachtige verharding is een bijzonder meubilair toegepast, aansluitend op de historische context. Een combinatie van weervaste stalen componenten samen met een monumentale houten bank geven een eigen identiteit die het station verdient. Op deze manier heeft het stationsplein verblijfskwaliteit gekregen.

Het ontwerp is tot stand gekomen door een intense samenwerking tussen wUrck en de gemeente Bergen op Zoom. De verkeerskundige inbreng van Goudappel Coffeng heeft hierbij een belangrijke bijdrage geleverd aan een gedegen realistisch en maakbaar ontwerp.