Treslinglocatie, Groningen

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Nijestee
  • o2g2

planteam

  • Paul Kersten
  • Mieke van der Arend
  • Despina Sapoutzi

ontwerp

2019

oplevering

2020

in samenwerking met

  • KAW architecten

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ruimte voor het park
Voor een herontwikkelingslocatie aan de rand van het Oosterpark in Groningen werd een buitenruimte ontworpen die de plek tot onderdeel van het park maakt.

Locatie
Het project Treslinglocatie omvat de sloop van het voormalige Treslinghuis en de herontwikkeling van het terrein met een appartementencomplex en een brede school. Aan de westzijde van het terrein wordt een bestaand appartementengebouw gehandhaafd, inclusief de daarbij behorende bergingen. De twee nieuwe panden zijn ontworpen door KAW architecten; wUrck maakte het ontwerp van de buitenruimte.

De locatie ligt aan de rand van het Oosterpark. In het Oosterpark stond tot 2006 het Oosterparkstadion, de voormalige thuishaven van voetbalclub FC Groningen. Deze was direct ten noorden van de Treslinglocatie gelegen. Hier is nu de nieuwe woonbuurt De Velden gerealiseerd. In de directe omgeving liggen meerdere groenstructuren die via de Klaprooslaan, direct ten zuiden van het gebied, verbonden worden. Het Oosterpark en de Klaprooslaan vormen beide een belangrijke schakel in de ecologische structuur. De bosbeplanting aan de noordzijde van het terrein vormt een belangrijke migratieroute voor vleermuizen.

Paviljoens in het park
De ligging direct aan het Oosterpark geeft de Treslinglocatie de unieke mogelijkheid om onderdeel te worden van het park zelf. De nieuwe gebouwen worden als paviljoens in het park geplaatst. Hierdoor ‘stroomt’ het park tussen de gebouwen door het gebied in. Zowel visueel als functioneel wordt het park hier doorgezet.

De functie van de school aan de zijde van het park versterkt het openbare karakter. De verschillende groepen hebben een eigen entree, waardoor de school een alzijdig gebouw is. Aan alle zijden van de school liggen openbare paden, wat dit gevoel verder versterkt. De buitenruimte van de school is zo veel mogelijk gericht op het park en, met uitzondering van het terrein van het kinderdagverblijf, vrij van hekwerken. Alle fietsen staan verscholen tussen lage hagen, waardoor ze uit het zicht staan, maar er wel toezicht blijft op het gebruik van de stalling.

Het nieuwe appartementencomplex heeft zijn voorkant aan de Klaprooslaan. Hier sluit een ruim voorplein naadloos aan op het trottior en een openbaar wandelpad tussen de appartementen en de school. Bewoners van de appartementen en de wijk ten zuiden van de Klaprooslaan hebbben met dit pad een directe verbinding met het park.

Tussen het nieuwe en het bestaande appartementengebouw bevindt zich een enigszins verscholen semi-publieke ruimte. Dit terrein met parkeren en bergingen krijgt door de toepassing van grasbetonstenen een groen karakter, waardoor ook deze ruimte visueel betrokken wordt bij het park. De hagen en bomen onttrekken bovendien de geparkeerde auto’s deels aan het zicht. De bestaande bergingen worden groen ingepast door een ruim plantvak tussen de bergingen en de weg. Op ooghoogte blijft vrij zicht voor een goede oriëntatie voor bezoekers en bewoners. Het ruime parkeerterrein is voor auto’s afgesloten door een slagboom, maar verder semi-publiek doordat wandelaars en fietsers het gebied wel kunnen betreden.