nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Wagnerplein < >

project

Wagnerplein

plaats

Tilburg

opdrachtgever

  • BPD

planteam

  • Paul Kersten
  • Michele Beraldo
  • Lucia Longoni
  • Edu Lamtara
  • Thibo Duifhuizen
  • Thijs van der Zouwen

ontwerp

2015-2017

oplevering

2019

in samenwerking met

  • Diederen Dirrix
  • RHDHV
  • Hoesbergen Advies

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ruimtelijke en sociale verweving
Weefpatronen van baksteen en prachtige plantenbakken vormen de verbindende schakel tussen park, winkelcentrum en maatschappelijke functies.

Optimale aansluiting
Het Wagnerplein wordt de huiskamer van Tilburg Noord. Rondom dit plein komen nieuwe maatschappelijke functies zoals een sporthal, bibliotheek, politiebureau en diverse woon- en zorgcomplexen en de herstructurering gaat samen met een grote renovatie van het winkelcentrum en het Von Weberpark.

wUrck maakte voor deze herstructureringsopgave het masterplan voor de buitenruimte en de deelinrichtingsplannen voor het plein, de parkeerterreinen en het park.

Uitgangspunt was het streven naar een vriendelijke, warme ruimte en een optimale aansluiting tussen de verschillende functies en het park. Een complicerende factor daarbij waren de functionele eisen ten aanzien van het enorme aantal parkeerplaatsen en marktkramen.

Het ontwerp voorziet in een tapijt van klinkers, gelegd in een golvend “weefpatroon”. Dit patroon legt niet alleen een link met het textielverleden van de stad, maar ook met de landschappelijke context van stuifduinen en heidelandschappen. Samen met de groene uitstraling van veel nieuwe bomen ontstaat zo een bijzondere ruimte, drempelloos en toegankelijk, en naadloos aansluitend op de verschillende functies.

De marktfunctie vereist veel openheid en toegankelijkheid. Om te voorkomen dat het plein leeg aanvoelt op de momenten dat er geen markt is zijn terrazzo zitbanken met plantenbakken ontworpen. Deze refereren in vorm en uitstraling naar textielklossen en zijn voorzien van fraaie damastpatronen. Ze functioneren tevens als lichtobjecten en bieden ruimte aan noodzakelijke stroom- en wateraansluitingen.

Licht en ruimte in het park
Op de parkeerplaatsen is gekozen voor een extensieve beplanting met blokhagen en bomen. Op het plein komen grote borders met vaste planten. Samen met de plantenbanken geven deze een kleurrijk en weelderig beeld. De bijzondere bomen vanuit het Von Weberpark worden vrijgezet en er worden veel douglassen en andere coniferen gekapt zodat er weer licht en ruimte in het park ontstaat. Op het plein komen een aantal nieuwe bijzondere bomen die de ruimtelijke verbinding maken met het park.

De uitvoering is eind 2016 gestart. Samen met de opdrachtgever en ontwikkelaar BPD begeleidt wUrck de uitvoering.