Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!
Na een uitgebreide selectieprocedure, een prijsvraag en een meervoudige opdracht, is wUrck nu definitief uitgeroepen tot winnaar van de prestigieuze prijsvraag voor de ontwikkeling van het “Nordliche Wallhalbinsel” in Lübeck. wUrck heeft voor dit project samengewerkt met het Lübecker bureau Brodersen+Gebauer.
De opgave behelst de ontwikkeling van een havenpier van 700 meter lang en 110 meter breed met een gemengd stedelijk programma van wonen, werken, detailhandel, en horeca. De pier ligt recht tegenover de binnenstad van Hanzestadt Lübeck die in zijn geheel op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.
Het plan Wall – Hafen – Stadt knoopt aan bij de structuur en de materialisering van de bestaande pier met zijn kasseien en havenloodsen, en de recentelijk gerenoveerde Media Docks. De gebouwtypologie van de voormalige loodsen met de laadplatforms keert terug in de principedoorsnede van de nieuwe bouwblokken. Onder de plinten van de blokken wordt het parkeren half verdiept ondergebracht. Via de plinten worden verschillende ruimtelijke en functionele relaties gelegd tussen de verschillende programma’s en de openbare buitenruimte: van terughoudend tot uitnodigend. Een spectaculair uitzichtterras op de kop van het Wallhalbinsel ‘openbaart’ een nieuw perspectief op de oude Hanzestad en de rivier de Trave.
De flexibele opzet van het plan maakt een geleidelijke ontwikkeling mogelijk van verlaten pier tot levendig stadskwartier. Door de consequente toepassing van verdiepingshoogten van 3,30 m is het gebied ook voor de verdere toekomst duurzaam voorbereid op transformaties binnen de gebouwde structuur zelf (van werken naar wonen of omgekeerd).
De stad Lübeck heeft na een eerdere ontwikkelcompetitie de samenwerking gezocht met DCP GmbH projectontwikkeling uit IJsland. Het totale investeringsbudget bedraagt 160 miljoen Euro. In 2009 zal op basis van het winnende plan een bestemmingsplan worden opgesteld. De eerste gebouwen zullen naar voorzien worden opgeleverd in 2011, de verwachte looptijd van het totale project bedraagt circa tien jaar.