Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!
Een nieuw stadsicoon
Op zijn prominente locatie aan de Maasbruggen wordt de Weerdtoren een markante nieuwe verschijning in het stadssilhouet van Venlo. Een bronskleurige poortwachter die stad en rivier verbindt met een royale stapeling van terrassen: een nieuwe plek aan de Maas.
Balkon aan de Maas
De loom slingerende, groen omzoomde Maas ontrolt zich als een aantrekkelijke landschappelijke loper door het stedelijk gebied van Venlo. In de afgelopen decennia heeft de voormalige vesting zich met de Maasboulevard geopend naar het water en is een aantrekkelijk hoogstedelijk milieu ontstaan als balkon aan het dynamische rivierlandschap. Net ten zuiden van de binnenstad en de Maasbruggen is de groene rivieroever ‘geopenbaard’ tot het Weerdpark, afgezoomd door een stevige randbebouwing met het nieuwe stadskantoor als voorlopig hoogtepunt.
Ruimtelijke schakel
De Weerdtoren vormt, naast het stadskantoor, de bekroning van de herontwikkeling van de zuidelijke Maasoever, de Maaswaard. Op deze prachtige en voor de stad belangrijke locatie ontwierp wUrck in opdracht van Ten Brinke CoHof een iconische en duurzame woontoren met een publieke plint. De Weerdtoren fungeert als ruimtelijke schakel tussen de binnenstad en het Weerdpark, met een opgetild stedelijk terras uitkijkend over het rivierlandschap. Een nieuwe plek aan de Maas, voor de bewoners en voor de stad!
Poortwachters
De 55 meter hoge toren markeert niet alleen de kop van het Weerdpark maar vormt samen met de Romertoren in de binnenstad tevens een ruimtelijk ‘koppel’ dat de belangrijke stedelijke oost-westroute over de Maasbruggen flankeert. De Weerdtoren is daarbij de opmaat van een reeks in hoogte aftrappende volumina langs de Eindhovenseweg, waaronder het stadskantoor, in de richting van de Roermondsepoort, de zuidelijke entree van de binnenstad.
Meerdere gezichten
De locatie wordt aan alle zijden, op verschillende niveaus, ingekaderd door wegen en maakt onderdeel uit van de hoogwaterkering langs de Maas. Kenmerkend is het verschil tussen een luwe, goed bezonde zijde uitkijkend over het park en de rivier en een hoogstedelijke, geluidsbelaste zijde pal naast de aanlandingen van de stadsbrug en de spoorbrug over de Maas, met zicht over de binnenstad.
Appartementen
Het – inmiddels tot ZICHT gedoopte – gebouw omvat 60 appartementen, in grootte variërend van compacte tweekamerappartementen van 80 m2 tot genereuze penthouses van meer dan 200 m2. Op vier na zijn alle woningen voorzien van een royale buitenruimte aan de geluidsluwe, zonnige zijde. De onderste verdiepingen kennen vijf woningen per laag, daarboven trapt de ‘footprint’ van de toren stapsgewijs terug middels verdiepingen met vier en drie appartementen naar de topverdieping met twee penthouses. De verdiepingen waar het volume wordt ingesnoerd kenmerken zich door grote, begroende dakterrassen en bijzondere, penthouse-achtige appartementen.
Stedelijke balkon
De halfverdiepte parkeervoorziening onder de toren vormt een platform voor het opgetilde Maasterras, een genereus stedelijk balkon aan de rivier. De publieke plint van het gebouw is aan het rijkelijk van groen voorziene terras gesitueerd, op de bel-etage, en leent zich bij uitstek voor een onderscheidende horecafunctie. Royale trappen aan beide zijden maken het Maasterras tot onderdeel van de recreatieve Maaspromenade langs de rivieroever.
Gestapelde rivierkeien
De terrasvormige opbouw van de afgeronde toren laat zich lezen als een opstapeling van rivierkeien, fijn geslepen door de Maas, getrapt oplopend vanuit het Weerdpark en ‘front’ makend naar de Maasbruggen en de Eindhovenseweg. De vloeiende rondingen en het contrast tussen de lichte, rondgaande banden en de donkere, bronskleurige gevelvulling daartussen houden het gelede volume bijeen en zorgen voor een alzijdigheid met meerdere gezichten, van breed uitwaaierend en geterrasseerd naar het park tot slank en rijzig, als ‘wachter’ aan de brug. De kleurstelling legt tevens de verbinding tussen de donkere Romertoren aan de binnenstadszijde en de veelal lichtgekleurde gebouwen in de Maaswaard zoals het stadskantoor en het monumentale Nedinscogebouw.
Gevel als gordijn
De bronskleurig geanodiseerde aluminium gevelbeplating kent een onregelmatig patroon van welvingen, als een ‘gordijn’, speciaal voor de Weerdtoren ontworpen. Samen met de asymmetrische kozijnkaders ontstaat een subtiel spel van schaduw en reflectie dat de gevel tot leven brengt. Groene elementen zetten bijzondere accenten: plantenbakken markeren de dakterrassen ter plaatste van de gevelsprongen aan de parkzijde; een hoge groene gevel verbijzondert de hoofdentree van de toren op de hoek van de Eindhovenseweg en de Professor Gelissensingel en legt de verbinding met het stadskantoor aan de overzijde. Een glazen insnijding in de top van de toren fungeert als lichtbaken aan de brug – en binnenstadszijde.