Weerwaterbrug, Almere

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Ballast Nedam
  • Gemeente Almere

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Paul Kersten
  • Stephan Nierop
  • Thibo Duifhuizen
  • Leander Rispens
  • Leonardo Marchese

ontwerp

2018

in samenwerking met

  • Wagemaker
  • Circle Motion

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Groene Cascade
Het ontwerp van de brug viert de aanwezigheid van het Weerwater in het centrum van Almere en voegt een opzienbarend natuurlijk element toe: een groene cascade. Het kan in Almere!

Rondje Weerwater
Het Weerwater ligt momenteel verscholen achter het stadscentrum van Almere, maar moet in de toekomst een meer centrale rol in de stad gaan krijgen. Met de nieuwe Weerwaterbrug worden het Stadscentrum en de Floriadewijk voor voetgangers en fietsers met elkaar verbonden en ontstaat er rondom het Weerwater een recreatieve route van 5 km, het Korte Rondje Weerwater. Goed zichtbaar vanaf de A6, de omliggende stadsdelen en het Stadscentrum wordt de nieuwe brug bovendien een gezichtsbepalend element.

Growing Green Cities
Almere is een stad waar men de ruimte heeft, met veel groen en recreatiemogelijkheden. Het is bovendien een stad die zich onderscheidt met een inzet op innovatie en duurzaamheid. Rondom het Weerwater liggen kansen om veel van de huidige ambities waar te maken. De Weerwaterbrug kan uitgroeien tot een symbool van die ambities. Het thema ‘Growing Green Cities’ staat centraal in de ontwikkeling van Almere. De doelen daarvan komen tot uiting in het ontwerp van de brug. De gebruiker van de brug kan deze zintuiglijk ervaren.

Vitrages van mossen en varens
De vloeiende vorm van de Weerwaterbrug is niet alleen een gestroomlijnde verbinding, maar ook een verwijzing naar de meanderende kreken die hier, lang vóór de aanleg van de stad, het landschap bepaalden. Op twee plekken worden aan de brug groene cascades toegevoegd die bestaan uit vitrages van mossen en varens, gecombineerd met een bewateringssysteem. Op het wateroppervlak monden ze uit in drijvende eilanden van oevervegetatie. De cascades worden een leefgebied voor vele soorten moerasplanten, insecten, vissen en vogels en verrijken zo de biodiversiteit van het Weerwater.

De groene cascades brengen een duurzame groene beleving van een innovatief nieuw landschappelijk element, waarbij de verbinding tussen water, groen en brug zichtbaar is. Het groene cascadesysteem bestaat uit een kokosdrainbuis met steenwol dat van onderaan de brug naar een ‘floating island’ op het Weerwater wordt geleid. Oude tractorbanden worden hergebruikt en doen dienst als drijvende vlonders, waarbij gebruik wordt gemaakt van de opwaartse druk van het water. Hierin wordt oeverbeplanting opgenomen. De ‘draden’ zijn eveneens groen en worden beplant met varens en mossen.

Intensivering van de natuurbeleving
De cascades bevinden zich in de bochten van de brug, ter plaatse van twee uitzichtpunten, en intensiveren de natuurbeleving. Uitkijken over het water – in de richting van de skyline van het centrum of het Floriadepark in het zuiden – wordt begeleid door het geluid van vogels en sijpelend water. Om de verblijfskwaliteit van deze uitzichtpunten verder te vergroten worden ze toegerust als wifi-hotspots, met houten zitbanken voorzien van USB-poorten.

Demontabel, recyclebaar en onderhoudsarm
De stalen hoofddraagconstructie van de brug is onderhoudsarm en heeft een lange levensduur. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gestandaardiseerde onderdelen waardoor reparaties eenvoudig zijn uit te voeren en demontage en hergebruik van (onderdelen van) de brug mogelijk is.