nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Westpolder < >

project

Westpolder

plaats

Papendrecht

opdrachtgever

  • WP Retail Invest

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Ernst van Rijn
  • Svet Gavrilov
  • Sacha Buck

ontwerp

2011

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In opdracht van WP Retail Invest heeft wUrck een ontwerpstudie gemaakt voor de revitalisering van winkelcentrum Westpolder in Papendrecht. Westpolder maakt onderdeel uit van de gelijknamige naoorlogse uitbreidingswijk ten noorden van het centrum van Papendrecht. Het naar binnen gekeerde en enigszins vermoeid ogende winkelcentrum, dat stamt uit de zeventiger jaren van de vorig eeuw, is georganiseerd rond een tamelijk donker stelsel van overdekte voetgangerspassages. De modulaire bouwkundige structuur wordt gekenmerkt door langgerekte, flauwe zadeldakprofielen, afgewisseld door grotere tentkappen. Een achtlaags appartementengebouw ‘op de kop’ fungeert als landmark voor het centrum.

Het centrum ligt centraal en goed ontsloten en zou met een ruimer aanbod en meer uitstraling een groter verzorgingsgebied kunnen bedienen. De studie onderzoekt de uitbreidingsmogelijkheden in verschillende modellen, waarbij de bestaande structuur – afhankelijk van het model – in meerdere of mindere mate gehandhaafd kan blijven. Steeds terugkerende oogmerken zijn een naar buiten keren van het centrum, een duidelijker aanwezigheid aan de wijkontsluitingsas en een betere aanhechting aan de aangrenzende woonbuurt. Het centrum wordt daartoe ‘opengebroken’, de overdekte passages omgevormd tot open winkelstraten. Het parkeren wordt zo compact mogelijk georganiseerd, op het maaiveld en deels op het dak van de uitbreiding. Een nieuw goed geproportioneerd winkelplein geeft letterlijk lucht, en een nieuw hart aan het centrum èn de buurt.