nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Zeetoegang IJmond < >

project

Zeetoegang IJmond

plaats

IJmuiden

opdrachtgever

  • Rijkswaterstaat
  • ZIJ+
  • Mobilis
  • CFE

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Paul Kersten
  • Remco Bangma
  • Edu Lamtara
  • Harm Post

ontwerp

2015

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van bolder tot bedieningsgebouw
Het sluizencomplex in IJmuiden bestaat uit meerdere sluizen. Met de vooruitgang van de techniek en de groei van de schepen werd er steeds een nieuwe en grotere sluis aan de noordoostkant van het complex toegevoegd. De Nieuwe Zeesluis doorbreekt dit ritme.

Geoliede machine
De nieuwe zeesluis zal met zijn imponerende afmeting van 70 × 500 meter tussen de Midden- en Noordersluis worden gesitueerd. In het ontwerp versmelten de machine en het landschap tot een sober doch doelmatig ontwerp. Het hart van het ontwerp wordt gevormd door de geoliede machine. Functionaliteit en veiligheid staan voorop. Het ontwerp is gericht op het optimaal faciliteren van het werkproces op het sluisplateau. Alle onderdelen op de sluis, van het bedieningsgebouw tot de bolders, vormen een herkenbare familie van objecten.

Weidsheid
Tussen het nieuwe sluisplateau en het bestaande sluisplateau van de Noordersluis is enkel plek voor de weg, die tevens functioneert als panoramaweg. Langs deze panoramaweg zijn drie uitzichtpunten voorzien die goed zicht bieden op de functionerende machine en weidse uitzichten bieden over het water. De weg ligt zowel aan de noord- en zuidzijde verhoogd. Het hoogteverschil aan de zuidzijde wordt opgelost met taluds. De weg is zo gesitueerd dat versnippering van het groen wordt voorkomen. De taluds zijn bekleed met kruidenrijk gras. De landschappelijke ervaring op het complex wordt uiteindelijk echter niet bepaald door het groen maar door de weidsheid van de omgeving. Het bestaande boomloze karakter van het sluizencomplex wordt daartoe gehandhaafd.

Bedieningsgebouw
Het bedieningsgebouw is met het schuin geplaatste onderhoudsdok samengevoegd tot één gebouw. Compact, efficiënt en energiezuinig. De architectuur van het gebouw spreekt voor zich, de materialisatie is eenvoudig, elegant en tegelijkertijd robuust. Het onderhoudsdok is schuin geplaatst om de breedte van de sluis te maximaliseren binnen de projectgrenzen.

Het bedieningsgebouw wordt bekroond met de bedieningsruimte, die duidelijk te herkennen is aan de grote en onder een hoek geplaatste glasvlakken. Staal, (architectonisch) beton en glas bepalen het beeld van de sluis. De materialen en de zorgvuldige detaillering resulteren in een puur en minimalistisch gebouw. Glas wordt op verschillende manieren toegepast; glasplanken en vliesgevels wisselen elkaar af en vertellen het verhaal van de erachter gelegen functies. De toegepaste materialen en het benutten van de daken voor zonnepanelen resulteren in een energieneutraal en duurzaam gebouw.