nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

ZMC < >

project

ZMC

plaats

Zaandam

opdrachtgever

  • Zaans Medisch Centrum (ZMC)

planteam

  • Paul Kersten
  • Oriol Casas Cancer
  • Svet Gavrilov
  • Sjoerd van der Linden

ontwerp

2006-2007

in samenwerking met

  • Rod'or Advies
  • Architecten a/d Maas (Jaap Dulfer)

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De komende jaren wordt het Zaans Medisch Centrum grotendeels herbouwd naar een ontwerp van Architecten aan de Maas. wUrck ontwierp een masterplan voor de buitenruimte dat de basis vormt voor de verschillende deelgebieden, waaronder de patio’s, het voorplein, de parkeergebieden en de aansluiting op het omliggende park. De komende jaren zullen hiervoor deelontwerpen gemaakt worden. Het huidige ziekenhuis is een samenvoeging van meerdere bouwvolumes waarbij de tussenliggende buitenruimte geldt als ‘functionele opvulling’. Deze restruimte kent nauwelijks ruimtelijke samenhang en de inrichting is zeer divers en rommelig.

Uit de functionele layout van het ZMC en omgeving volgt een logische vierdeling van het terrein:

  • de parkzone
  • de functionele zone
  • de representatieve zone
  • de patio’s

Ieder van de deelgebieden kenmerkt zich door een specifieke uitstraling en karakteristiek waarbij uitgangspunt is dat de groene setting en de nabijheid van de stad in alle onderdelen tot uitdrukking komt. Uitstraling en materialisering van de deelgebieden is steeds verschillend en stelt randvoorwaarden aan beheer. Deze indeling vormt de basis voor de nieuwe ruimtelijke structuur waarbij een nieuwe boulevard geldt als ruggengraat voor het gebied en waarmee ook de directe relatie met de stad gelegd wordt. Een strakke orthogonale structuur van boomrijen en hagen versterkt de compositie van de bebouwing.

Belangrijk onderdeel van het ZMC is de zorgboulevard die aansluit op een op het terrein te bouwen Albert Heijn XL. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om de buitenruimte ook een meer stedelijke allure te geven.